Biciklis invázió csütörtök délután

A biciklizés hamarosan annyira elterjedt lesz Budapesten, hogy a városvezetőknek és az infrastruktúra tervezőinek ugyanolyan komolyan kell foglalkozni a témával, mint az autós közlekedéssel.

Erre szeretné felhívni a figyelmet a szeptember 22-i kerékpáros felvonulás, amelynek csak a kezdőpontja és a célja meghatározott íja a kerekagy.blog.hu. A menet fél hétkor indul a Feneketlen tó melletti Budai Parkszínpadtól, és nyolcra kell a Hősök terére érni. A résztvevők tetszőleges útvonalat választhatnak. Így csütörtök délután a szokásosnál is több biciklista jelenik majd meg az utakon. A célban a hagyományos kerékpáremelés mellett két koncert is lesz. A Budapesti Fesztiválzenekar a biciklizés szeretetétől hajtva felajánlotta, hogy koncertet ad a Szépművészeti múzeum lépcsőjén, vezényel Fischer Iván. A Critical Mass európai elismertségét jelzi, hogy az esemény támogatója lett a holland nagykövetség is, akik egy Pannonia Allstars-koncertre hívják meg a résztvevőket a közeli Kertembe. A felvonulást délután Robert Milders holland nagykövet nyitja meg.

 
Sok a biciklista, kevés az út
A Critical Mass szervezői idén nem az autósok és tömegközlekedők meggyőzésére helyezik a hangsúlyt. A budapesti utakat már jelentős számú kerékpáros használja: rakparti kerékpárúton például napi 15-20 ezer kerékpáros teker végig. A bicikliutakon, még csak percekre ugyan, de megjelentek a csúcsidős kerékpáros dugók. A biciklire ülők számát a 400 forint körüli benzinárak is növelik. A szervezők szerint a jelenlegi úthálózat jövő tavaszra már nem tudja biztonságosan kiszolgálni a tömeget, így a demonstráció most a város döntéshozóihoz szól: tegyék használhatóbbá, biztonságossá a jelenlegi utakat, és folytassák a kerékpáros infrastruktúra fejlesztését.

 
Autósoknak
A demonstráció idején elsősorban a Bartók Béla út, Szabadság híd, Kiskörút, Andrássy út útvonalon várható komoly torlódás, de a Körúton is jelentősen lassulhat a közlekedés, írták közleményükben a szervezők. Ezeket a területeket érdemes elkerülni. Leginkább a Kálvin tér dugulhat be a metróépítés szűkületében. Kerülőútnak az alsó rakpartokat, a Hungária körutat, Alkotás utat, Erzsébet- és Lágymányosi hidat érdemes választani.

Ajánlott tartalom

Stílus és funkció – Antikolt térkövek a kerttervezésben

A kertek tervezése során a növények telepítésén van a legfőbb hangsúly, de a térkövek jól átgondolt alkalmazása is számtalan lehetőséget nyújthat. Olyan lehetőségeket rejtenek, amelyekkel megújíthatjuk kerti élettereink megjelenését, és egységes stílusban, új funkciókkal bővíthetjük a környezetet.