Bíborkának nevezték el a műfészekből kikelt kerecsensólymot

Bíborkának nevezték el és meggyűrűzték azt a fiatal kerecsensólymot, amely a MAVIR által telepített műfészekben kelt ki márciusban.

A madarat védőzsákba helyezve 25 méter magasból eresztették le meggyűrűzésre a speciális védőruhába öltözött szakemberek – közölte az esemény kommunikációjával foglalkozó cég kedden az MTI-vel. Mint írják, a gyűrűzés elengedhetetlen ahhoz, hogy a kutatók nyilvántartsák és pontos képet kapjanak a fokozottan védett madárpopulációk viselkedéséről, egyben ellenőrizhessék a fióka egészségügyi állapotát. A szakemberek által erősnek és egészségesnek ítélt Bíborka életét az online fészekmegfigyelésnek köszönhetően nézők ezrei követik nyomon folyamatosan az interneten több mint 100 országban. A madarak számára elkészített műfészket és HD-felbontású kamerákat tavasz elején helyezték ki a MAVIR munkatársai és természetvédelmi szakemberek. A madárcsalád mindennapjait rádiójelek segítségével juttatják el az internetes szerverekre, amelyeken keresztül a www.mavir.hu és LIFE+ projekt (www.kerecsensolyom.mme.hu) oldalain a nagyközönség is figyelemmel kísérheti a fióka növekedését.

-

A kerecsensólyom globálisan veszélyeztetett faj, Magyarországon fokozottan védett, természetvédelmi értéke 1 millió forint. Becsült világállománya legfeljebb tizenkétezer párra tehető, de a Kárpát-medencén kívül már évtizedek óta folyamatosan csökken a fészkelő párok száma. Magyarországon az intenzív védelmi munka 1980-ban kezdődött, ennek köszönhetően az akkori mintegy harmincról mára kétszáz fölé emelkedett a párok száma. A védelmi munka kiteljesedését jelentette az Európai Unió LIFE+ programja által támogatott, 2006-ban indult első, majd 2010-ben kezdődött második kerecsensólyom-védelmi program. Utóbbi 2014-ig tart, a magyar szervezetek szlovák, román és bolgár partnerekkel működnek együtt a faj védelme érdekében, átadva a tapasztalatokat, amelyek nyomán a térség országai már a magyar példát követve kezdtek műfészek-telepítésekbe.

Ajánlott tartalom

Pécs európai küldetési címkét kapott a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért

A klímasemleges és intelligens városokra vonatkozó uniós program keretében 23 város, köztük Pécs kapta meg az európai küldetési címkét a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért - közölte az Európai Bizottság csütörtökön.