Betilthatják a holdújévi tűzijátékozást Pekingben a szmog miatt

Betiltják a kínai holdújévi tűzijátékokat Pekingben, ha az adott időszakban szmogos időjárás várható – jelentette be a város közbiztonsági hivatala.

A szervezet közleménye szerint amennyiben a január végén kezdődő holdújév hetére súlyosan szennyezett levegőjű időjárás várható, vagyis a négyes színskála két legfelsőbb, narancs vagy piros riasztását kell elrendelni, a fővárosban tilos lesz a pirotechnikai eszközök használata. A húszmilliós Pekingben – ahogy Kína összes más részén – igen nagy népszerűségnek örvend a petárdás és tűzijátékos ünneplés. Az elmúlt években azok használata olyan méreteket öltött, hogy a sokmillió robbantás tiszta időjárás esetén is nagymértékű szmogot eredményezett, a holdújév éjszakáján például Pekingben 500 mikrogramm fölé emelkedett egy köbméter levegőben a 2,5 mikrométer átmérőjűnél is kisebb, úgynevezett finom porszemcsék koncentrációjának aránya, miközben az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint a 20-as érték számít az egészséges szint határának.

Mivel a szmoghelyzet az elmúlt hónapokban újabb és újabb rekordokat döntött meg, a helyzet kezelésére a kormány minden lehetséges módot igyekszik felhasználni, ennek egyik frontjaként szolgálna a pirotechnika tiltása is. A lakosok sms-üzeneteket és szóbeli figyelmeztetést kapnak a tilalomról; hogy az előírást megszegőket hogyan büntetnék, arról a közbiztonsági minisztérium nem tájékoztatott. A tárca annyit közölt, hogy környezetbarát tűzijátékok eladását fogja ösztönözni. Ezek nem tartalmaznak ként, vagyis kevesebb füstöt hagynak maguk után, igaz, az áruk is magasabb hagyományos társaikénál.

Ajánlott tartalom

Pécs európai küldetési címkét kapott a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért

A klímasemleges és intelligens városokra vonatkozó uniós program keretében 23 város, köztük Pécs kapta meg az európai küldetési címkét a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért - közölte az Európai Bizottság csütörtökön.