A városi közlekedésben gyakran kaotikus helyzeteket teremtő elektromos rollerek és minden egyéb elektromos meghajtású egyéni járművek használatát szombattól a KRESZ-ben szabályozza Franciaország; egyebek mellett tilos lesz rollerekkel a járdán közlekedni és parkolni is.

Bekeményítenek az elektromos rollerek használóinak a franciák

A városi közlekedésben gyakran kaotikus helyzeteket teremtő elektromos rollerek és minden egyéb elektromos meghajtású egyéni járművek használatát szombattól a KRESZ-ben szabályozza Franciaország; egyebek mellett tilos lesz rollerekkel a járdán közlekedni és parkolni is.

Az óránkénti maximum 25 kilométeres sebesség, valamint 12 éves alsó korhatár szerepel a pénteken rendeleti úton közzétett szabályozásban, amelyet Párizshoz hasonlóan a nagyobb városok önkormányzatai és a városi közlekedés valamennyi résztvevője régóta reklamált az időnként halálos baleseteket is okozó elektromos meghajtású kisjárművek használatára. A törvény az elektromos egykerekűkre, valamint a hoverboardokra is vonatkozik, de elsősorban a rollereket érinti, amelyek az elmúlt két évben teljesen átalakították az európai nagyvárosok közlekedését, miután a bérelhető változataik elárasztották az utcákat. Az elektromos meghajtású rollerek egy évvel ezelőtt jelentek meg a párizsi utcákon, számukat 15 ezerre becsülik, és folyamatosan gondot okoznak a párizsi önkormányzatnak azzal, hogy szabályozás hiányában az emberek bárhol leteszik őket használat után.
“Alapvető igény volt a szabályok lefektetésére” – hangsúlyozta közleményében Emmanuel Barbe, a közlekedésbiztonságért felelős tárcaközi megbízott, aki szerint a szabályozás felelősebb közlekedőket fog teremteni, és a járdákat visszakaphatják a gyalogosok. Az elektromos rollerek ezentúl óránkénti 25 kilométeres sebességkorlátozás érvényes, miközben egyes típusok akár óránként 80 kilométeres sebességre is képesek. A kerékpárokhoz hasonlóan a rollerek kötelező felszerelése ezentúl az első és hátsó lámpa, a fékrendszer és csengő, és a járműveken szombattól nem közlekedhet két ember, azaz tilos utas szállítása, csak a vezető tartózkodhat a járművön, akinek legalább 12 évesnek kell lennie. Ezentúl az elektromos járművekkel tilos a járdán közlekedni, a városokban a kerékpársávokat használhatják a rollerezők, akik menet közben nem viselhetnek fülhallgatót, azaz nem telefonálhatnak és nem hallgathatnak zenét. Alkohol és kábítószer hatása alatt pedig tilos rollerre szállni. A szabályok megszegését 35-től 1500 euróig terjedő pénzbírsággal sújtják.

Ajánlott tartalom

A GTKB Ganz fejleszti buszgyártási képességét

A GTKB Ganz Transelektro Közlekedési Berendezéseket Gyártó Kft. fejleszti buszgyártási képességét, egyebek közt új innovatív vezérlőrendszert hoz létre a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (Ginop) Plusz forrás felhasználásával - közölte a társaság az MTI-vel.