Csaknem ötven épületet és egyéb ingatlant, köztük a Bastille operaház tetejét is befüvesíti a párizsi önkormányzat a klímaváltozás elleni küzdelem keretében.

Befüvesíti a párizsi önkormányzat a Bastille Opera tetejét

Csaknem ötven épületet és egyéb ingatlant, köztük a Bastille operaház tetejét is befüvesíti a párizsi önkormányzat a klímaváltozás elleni küzdelem keretében.

A 2020-ig meghirdetett programban száz hektárnyi területen hoznak létre kiskerteket és zöldtetőket a párizsi belvárosban. A sűrű városrészben – ahol nagyon szűkek az utcák és magasak az épületek – háztetőket, épületi homlokzatokat és alagsorokat is befüvesítenek.

A Bastille operaház 5 ezer négyzetméternyi tetőt, a Bercy sportcsarnok pedig 270 négyzetméternyi területet ajánlott fel. A párizsi tömegközlekedési igazgatóság az orvosi központjának 1000 négyzetméteres tetőteraszát, a vincennes-i lóversenypálya 3500 négyzetméteres tetejét és a pálya középső részét bocsátja rendelkezésére, ahol zöldségeskertet hoznak létre. Az önkormányzat pályázatot írt ki a városi gazdálkodási projektek megvalósítására, amelyre innovatív egyesületek, tájépítészek, gazdák, vállalkozók jelentkezését várja. A kijelölt parcellákban különböző technikákat valósíthatnak meg az akvakertészettől a hidroponikus, vagyis a tápfolyadékos termesztésen és a permakultúrán át a gombatermesztésig. A pályázók július 4-ig nyújthatják be terveiket, ezek közül egy nemzetközi zsűri ősszel választja ki azokat, amelyeknek megvalósítását az év végén kezdik meg Párizsban.

Ajánlott tartalom

Feleslegessé vált mobiltelefonokat gyűjt az Auchan

Az Auchan Magyarország is csatlakozik ahhoz az akcióhoz, amelynek célja, hogy minél több, már nem használt mobilkészüléket, GPS-t, tabletet és ezekhez használt töltőt, kábelt gyűjtsenek vissza a magyar háztartásokból, elősegítve ezzel a körforgásos gazdaságot - közölte a vállalat hétfőn az MTI-vel.