Beépülhet a villanyszámlába Paks II

Arról kért üzleti tanácsot májusban az MVM, hogy beépíthető-e az áram árába egy olyan összeg, amelyből részben fedezni lehetne az atomberuházást. Az elemzés nem nyilvános, az adatvédelmi hatóságnak kell döntenie arról, köteles-e közölnie az MVM-nek.

Még májusban bízta meg a Magyar Villamos Művek Zrt. az Ernst & Young üzleti tanácsadó magyar cégét azzal, vizsgálja meg, lehet-e az áram árából forrást biztosítani a paksi atomerőmű egy vagy két új reaktorblokkjának felépítéséhez írja az origo.hu. A tanácsadói szerződés tárgya így szólt: “a beruházás részbeni fedezetét nyújtó speciális tarifaelem villamos energia árszerkezetbe történő beépíthetőségének vizsgálata”. Ez elvileg annyit tesz, hogy a villanyszámlát egy bizonyos összeggel megnövelnék, és az évek alatt így befolyó pénzt Paks II-re fordítaná a 100 százalékos állami tulajdonban levő MVM, illetve a beruházásra júliusban megalakított projektcég, az MVM Paks II. Atomerőmű Fejlesztő Zrt. Hasonlóra most is van példa: a villanyszámlával együtt kifizetett szénfillérekből fizette a Vértesi Erőmű Zrt. a gazdaságtalan széntermelés fokozatos leépítését. Az Ernst & Young elemzőinek arra is választ kellett adnia, hogy a “speciális tarifaelemre” milyen nemzetközi példák vannak, továbbá megvalósítható-e Magyarországon közgazdasági, energetikai és szabályozási szempontból. Az is kérdés volt, hogy összeegyeztethető-e a megoldás az Európai Uniónak az egy-egy cég állami támogatását tiltó versenyjogi szabályozásával.

A szerződést az Energiaklub hozta nyilvánosságra. A szakpolitikai intézet adatigénylési pert nyert az MVM-mel szemben, így több mint hetven MVM-es dokumentumot tett közzé a Paks II-t előkészítő, úgynevezett Lévai-projektből. Nem tudni, az Ernst & Young mire jutott, mert az MVM csak a szerződéseket hozta nyilvánosságra, de magukat az elkészült tanulmányokat, elemzéseket nem. Az MVM arra hivatkozik, hogy olyan döntéselőkészítő iratokról van szó, amelyeket nem kötelező publikálni. Az Energiaklub erről augusztus 1-én kért állásfoglalást a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóságtól. Döntés még nincs. Még nem adott választ az [origo]-nak a szerződésről szóló kérdéseire az MVM kommunikációs igazgatósága. A Paks II projektcég indulását bejelentő Nagy Sándor vezérigazgató számos finanszírozási lehetőségről is beszélt csütörtökön, de a villanyszámlába beépített plusztarifa nem szerepelt köztük. Korábbi szakértői elemzések 1500-1800, de akár 3-4000 ezer milliárd forintra becsülték a paksi bővítés költségét.

Ajánlott tartalom

A zöldenergia a jövő a gazdaságban, az iparban és a közlekedésben is

A zöldenergia a magyar gazdaság jövője a háztartásokban, a közlekedésben és az iparban egyaránt - mondta a HUMDA Magyar Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. igazgatósági elnöke vasárnap a társaság Facebook-oldalára feltöltött videóban.