Bécsben többszörhasználatos poharakkal harcolnak a klímaváltozás ellen

Kitűnően vizsgázott Bécs első többszörhasználatos kávéspohár-rendszere: Az első két hónapban csaknem 50.000 myCoffeeCups bögrét bocsátottak ki, amivel kb. egy tonna hulladéktól kímélték meg a környezetet. Az akcióhoz már 50 vállalat csatlakozott.

A myCoffeeCup néven futó projektet az osztrák főváros önkormányzata is támogatja. „A többszörhasználatos kávéspoharaknak köszönhetően a kávéfogyasztók már az első hetekben egy tonna szemetet spóroltak meg, örülök, hogy a bécsiek ilyen jól fogadták a hulladékcsökkentésre és a klímavédelemre irányuló intézkedést.” – üdvözölte Ulli Sima környezetvédelmi városi tanácsnok a kezdeményezést. Egy ilyen poharat egyébként 500-szor lehet felhasználni, amivel Bécsben évente mintegy 84 millió egyszerhasználatos poharat válthatnak ki. A poharak egy euróba kerülnek és jelenleg 50 üzletben kaphatóak. „Nagyon örülünk annak, hogy ennyien döntöttek a környezetvédelem mellett. A kezdeményezéssel közösen már 50.000 eldobható pohár használatát kerültük el, amivel máris egy tonna szemetet spóroltunk meg.” – ismertette elégedetten Christian Chytil, a CUP SOLUTIONS ügyvezető igazgatója. A cél az eldobható poharak használatának és környezetszennyező hatásának redukálása, amivel nem csak Bécs utcaképe javulna, hanem jelentős mértékben hozzájárulna a szén-dioxid-kibocsátás csökkentéséhez is. A kávéspoharakat a vevők a város négy pontján elhelyezett myCoffeeCup-automatáknál adhatják vissza. Minden visszaváltott pohárért 1 eurós kupont kapnak, amit újabb kávéra vagy más termékekre válthatnak be.

Ajánlott tartalom

Pécs európai küldetési címkét kapott a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért

A klímasemleges és intelligens városokra vonatkozó uniós program keretében 23 város, köztük Pécs kapta meg az európai küldetési címkét a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért - közölte az Európai Bizottság csütörtökön.