Bécs 4.000 eurós támogatást ad az e-teherbringa vásárláshoz

Bécs két új támogatási formával is erősíti az energiahatékony városi mobilitást.

A város 2020 februárjától támogatja azokat a cégeket, amelyek villamos motorral felszerelt teherkerékpárokat vásárolnak. Továbbá új innovatív, megosztáson alapuló közlekedési formákat szeretnének kidolgozni a lakosággal együttműködve. Bécs klímavédelmi céljainak egyike a széndioxid-mentes elektromos mobilitás népszerűsítése. A jövőben a városi közlekedési eszközök fejlesztésénél a zöldáram felhasználására törekednek, a városi környezet ugyanis nagyszerű lehetőségeket kínál az elektromos mobilitás hatékony kihasználására. Bécs 2017-ben összesen 300.000 euróval támogatta az e-teherkerékpárok vásárlását. Különösen a szülők vették igénybe a támogatást, mivel így gyorsan és biztonságosan tudják szállítani a gyermekeiket. A következő két évben csak vállalatok, szervezetek és egyesületek jogosultak a támogatásra. 2021-ig Bécs 800.000 eurós keretet biztosít számukra.

A rövid szállítási utaknál hatékonyan alkalmazhatóak a környezetbarát elektromos teherbringák, melyek enyhítik a forgalmat és hatékonyak a sűrűn beépített, kevés parkolóhellyel rendelkező területeken. A 40 kg teherbírású e-teherbiciklik vásárlását 2.000 euróval, míg a 100 kg vagy annál nagyobb teherbírású járműveket 4.000 euróval támogatják 2021 végéig. Különösen a logisztikai vállalatok használnak „Cargo bike”-okat a belvárosi áruszállításhoz, de a Bécsi Szamaritánus Szövetség is ezek segítségével osztja szét az ételeket. Bécs második támogatási programjának célja a lakóövezetekben a megosztáson alapuló közlekedés előmozdítása, melyre 2 millió eurót bocsátanak rendelkezésre. A megújuló energiát felhasználó járművek támogatásával Bécs elsősorban csökkenteni akarja a közlekedés széndioxid kibocsátását.

Ajánlott tartalom

Februárban csaknem kétszer annyian béreltek MOL Bubit, mint egy évvel ezelőtt

A februári jó időjárás miatt csaknem kétszer annyian béreltek MOL Bubit, mint az előző év azonos időszakában - közölte a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) szerdán az MTI-vel.