Bármikor leszakadhat egy 5000 négyzetkilométeres jégtömb az Antarktiszról

Korábban írtuk, hogy pár éven belül egy 5000 négyzetkilométer, azaz nagyjából Pest megye nagyságú jégtömb fog leszakadni a Larsen C selfjégrészről.

A folyamat azonban felgyorsult, már csak 20 kilométernyi jég tartja a tömböt, ami így bármikor elválhat az Antarktisztól, írja a BBC . Még decemberben egy 91 méter széles, 112 kilométer hosszú és 536 méter mély repedéséről posztolt képet NASA. Azóta a hasadék tovább nőtt, az utóbbi félévben ráadásul nagyobb mértékben, mint előtte két év alatt összesen. 2002-ben volt már egy hasonló jelenség, akkor az Larsen B esett szét (3250 négyzetkilométer jég). Most azonban ennél nagyobb jégtömegről van szó, ez a törés egyike lesz a tíz legnagyobbnak, amit valaha is megfigyeltek, írja az index.hu.

Ajánlott tartalom

Stílus és funkció – Antikolt térkövek a kerttervezésben

A kertek tervezése során a növények telepítésén van a legfőbb hangsúly, de a térkövek jól átgondolt alkalmazása is számtalan lehetőséget nyújthat. Olyan lehetőségeket rejtenek, amelyekkel megújíthatjuk kerti élettereink megjelenését, és egységes stílusban, új funkciókkal bővíthetjük a környezetet.