Banánból is készülhetnek a jövő autói

Az acél, az alumínium, a gumi, a műanyag és számos más, végső soron ércből és kőolajból előállított anyag mellett biológiai eredetű összetevői is vannak a gépjárműveknek.

 Már létezik például kókuszrostból előállított ülőfelület és lenből készült ajtóborítás, most azonban még újabb perspektívák nyílnak a természetes anyagok felhasználására az autógyártásban. Brazil kutatók különösen ellenálló rostok előállítását tervezik az autóipar számára, mégpedig banán- és ananásznövényekből, emellett a szizál- és a kókuszrost alkalmazása is szóba került. A cellulózrostokat egy kuktaszerű edényben vegyszerek segítségével töredékekre bontják. A folyamat eredményeképp nanométer-nagyságú rostok keletkeznek, amelyeket hagyományos műanyaghoz kevernek. Az így előállított munkadarabok könnyűek, ugyanakkor különösen szilárdak és ellenállóak, minőségben megközelítik a kevlár anyagot, amely a golyóálló mellények alkotórésze. Alcides Leao, a Sao Paulo-i Állami Egyetem kutatója és kollégái műszerfalak, lökhárítók és más karosszériaelemek előállítását tervezik az új anyagból. A csekély súly által csökkenhet az üzemanyag-felhasználás, míg a nanorostok különösen ellenállóak a hővel és a benzinnel szemben is – írja a Die Welt című német lap internetes kiadása.

Ajánlott tartalom

Az EU környezetvédelmi jogszabályokat hagyott jóvá

Az Európai Unió Tanácsa elfogadta a személygépkocsikra, kisteherautókra és teherautókra vonatkozó kibocsátási határértékekre vonatkozó Euró 7 rendeletet, az ipari kibocsátásokról szóló felülvizsgált irányelvet, valamint új szabályokat az épületek energiahatékonyságának javítása érdekében - tájékoztatott az uniós tanács pénteken.