Kezdőlap / Baktériumból bioüzemanyag

Baktériumból bioüzemanyag

Alternatív üzemanyagok forrásaiként nem csak a kukorica, repce, cukornád és egyéb szántóföldi növények jöhetnek szóba, hanem például az algák is. A szárazföldi növényekkel szemben számos előnnyel rendelkeznek: nagy mennyiségben nőnek a tengerben, nem kell trágyázni őket, nem veszik el a teret az élelmiszernövényektől, ugyanakkor valóságos szénhidrátbombák.

Eddig hiányzott a megfelelő technológia, hogy ezeket a szénhidrátokat ipari mértékben etanollá lehessen alakítani. Amerikai kutatók most közelebb kerültek a probléma megoldásához – a Science című folyóiratban bemutatják, hogyan képes az Escherichia coli baktérium genetikailag módosított alakja az alga-szénhidrátot etanollá változtatni. A kutatásban részt vevő Bio Aschitecture Lab (BAL) biotechnológiai vállalat közlése szerint az algák szárazanyag-tartalma mintegy 60 százalékban szénhidrátokból áll, ennek a fele az úgynevezett alginátból. A BAL és a Washingtoni Egyetem kutatói az osztrigafarmok kártevőjeként ismert Vibrio splendidus baktérium génjeit juttatták be az E. coli baktériumokba, amelyek lehetővé tették az alginát megemésztését. A módosított baktériumok a tengeri moszatok szénhidráttartalmának több mint 80 százalékát képes voltak így etanollá alakítani – írja a Der Spiegel című német lap internetes kiadása. A kutatók szerint ezzel a módszerrel egy hektárnyi területről akár 19 000 liter üzemanyagot is lehetne előállítani évente, márpedig ez a hozam kétszerese annak, amely ugyanekkora területnyi cukornádból, és ötszöröse annak, amely kukoricából nyerhető. A kutatást az amerikai energiaügyi minisztérium támogatta. Az eljárás körül több szabadalmat is bejelentettek a BAL szerint, amely együttműködik többek közt a norvég Statoil olajipari vállalattal és az amerikai DuPont vegyipari céggel.

Ajánlott tartalom

Jó hír érkezett napelemes pályázatot keresőknek

Ha napelemes rendszer telepítéséhez pályázatot keres, ez a pályázat Önnek szól.

Nincs hozzászólás

 1. A gödöllői Szent István Egyetem Alternatív Energiagazdálkodási Szakmérnökképzést indít, ahol a bioenergia termelésén kívül valamennyi lényegesebb alternatív energiaforrás beruházásának és működtetésének ismereteit meg lehet szerezni.
  Érdeklődni lehet:06 28 410200/1602

 2. Dezso_Laszlo

  Bravó.

  A tengeri algák a széndioxid-reciklálásban 75 százalékosnál NAGYOBB részarányt képviselnek. Ha az energiaszektor ezeket is célbaveszi, az közönséges gyilkosság a teljes Élővilág sérelmére. Egyébként nem ez az első eset, amikor magukat zöldnek feltüntető portálok KÖRNYEZETROMBOLÁST végeznek.

 3. Dezso_Laszlo

  “A kutatók szerint ezzel a módszerrel egy hektárnyi területről akár 19 000 liter üzemanyagot is lehetne előállítani évente, márpedig ez a hozam kétszerese annak, amely ugyanekkora területnyi cukornádból, és ötszöröse annak, amely kukoricából nyerhető.”

  Számoljunk csak utána. Egy hektárnyi átlagos rétről átlagos évben 80 tonna széna nyerhető, amelyből (kg-onként 0,533 m3-el számolva) 42640 m3 BIOMETÁN vonható ki optimális körülmények között. Ennek fűtőértéke (37 MJ-al számolva) 1577.68 GJ/ha. A 19000 liter üzemanyag fűtőértéke (42 MJ-al számolva) 798 GJ/ha. No comment.

  Ezt a félrevezető HIRDETÉST ideje lenne levenni a portálról.