Az USA és Kína is átállna a passzívházépítésre

Innovatív, fokozottan energiahatékony és fenntartható építéstechnikai megoldásokat ismertettek tapasztalt passzívház szakértők a minden évben Németországban megrendezett Nemzetközi Passzívház Konferencián és Szakkiállításon; a 20. jubileumi rendezvénynek Darmstadt városa adott otthont 2016. április 20-24. között.

Hazánkat a Nemzetközi Passzívház Szövetség magyar tagszervezete, a Passzívházépítők Országos Szövetsége képviselte.

– A passzívház-szabvány az energiahatékony építés csúcstechnológiáját képviseli, a technológia révén minden más építési megoldásnál nagyobb energiahatékonyság érhető el. Az első passzívház 25 éve épült meg Darmstadtban, néhány kilométerre a 20. Nemzetközi Passzívház Konferenciának otthont adó kongresszusi központtól.

Darmstadt tekinthető a passzívház-technológia szülővárosának: itt épült meg 25 éve az első passzívház prof. dr. Wolfgang Feist közreműködésével, a passzívház-elmélet kidolgozójával. A városban működik továbbá a világ első Passzívház Intézete. Az intézet fontos szakmai szerepet tölt be; őrködik a technológia alkalmazásának tisztasága felett, számon tartja világ minősített passzívházait, nemzetközi szakember-adatbázist működtet, komoly kutatási és fejlesztő munkát végez.

Az elmúlt 25 évben több tízezer passzívház épült világszerte; nemcsak új létesítmények valósultak meg, egyre több a passzívház-minőségű épületfelújítás is. A technológia minden épülettípusnál alkalmazható: a családi házaktól kezdve, az irodaházakon át a toronyházakig bezárólag.

A városunkból kiindult kísérlet mára a nemzetközi építőipari tevékenység szerves részévé vált. Nagy öröm számunkra, hogy a jubileumi konferencia visszatért arra a helyre, ahonnét a sikertörténet indult – mondta a konferencia megnyitóján Jochen Partsch Darmstadt polgármestere.

– Az ipari országokban felhasznált energia több mint harmadát az épületüzemeltetésre fordítják, elsősorban fűtésre és hűtésre. A passzívház-szabvánnyal az épületek energiaszükséglete mintegy 90 százalékkal mérsékelhető – hangsúlyozta köszöntőjében professzor Wolfgang Feist. Ennek feltétele a kiváló szintű hőszigetelés, a tripla üvegezésű ablakok, a hővisszanyerős szellőztetőrendszer, a légmentesen záródó épületszerkezet és a hőhídmentes konstrukció. Ezeket az elveket alkalmaztuk a darmstadti prototípus épületnél is 25 éve, és negyed évszázad elteltével ugyanúgy működik, ahogy az első napon – emelte ki a fizikus.

A többlet beruházások általában néhány éven belül megtérülnek – tette hozzá -, az alacsony üzemeltetési költségek miatt. A fűtési energiafogyasztás kiszámítható és alacsony, az épületek tulajdonosai ezeket a szempontokat tartják szem előtt, elsősorban gazdasági megfontolásból. Ez az épület standard jelentősen hozzájárul az éghajlat védelméhez is.

Energetikai forradalom

A magas szintű energiahatékonyság – a passzívház standard – tökéletesen kiegészíthető a megújuló energiaforrásokkal. A passzívház szabvány megfelel a fenntarthatóság szempontjainak, üzemeltetése olcsóbb, energiafelhasználása alacsony, ebből fakadóan környezetbarát, fogalmazott Dr. Heinrich Bottermann, a német környezetvédelmi alapítvány főtitkára.

A Nemzetközi Passzívház Konferencián a hagyományokat követve a legújabb passzívház projekteket és megoldásokat ismertették; a konferenciát kísérő szakkiállításon pedig főként passzívház komponenseket láthattak az érdeklődők.

A teljes cikk itt olvasható.

Ajánlott tartalom

Döntöttek: kötelezővé válik a napelemek telepítése az épületekre

Az Európai Parlament elfogadta az uniós napenergia-szabványt, amely előírja a napelemek telepítését az épületekre az EU tagállamaiban.