Az ország úszik az olajban, mégis szélerőművet avatott

Van-e értelme szélenergiát felhasználni a világ egyik legnagyobb kőolajtermelő országában? Sokak számára ez olyan kérdés, mint hogy érdemes-e a tengerbe vizet, a sivatagba homokot szállítani.

A világ meghatározó kőolajexportáló országában azonban már a jövőre gondolnak és a prognózisok alapján igencsak indokolt a nem olaj vagy gázalapú energiatermelés elindítása. Ennek jegyében avatták fel Szaúd-Arábia első szélerőművét. Turaifban, a jordániai határ közelében, az ott lévő Aramco üzemet látja el majd villanyárammal az új erőmű, amelynek kapacitása 2,75 megawatt. Ez 250 háztartás ellátására lenne elég és kb. 19 ezer hordó olajból előállítható energiamennyiségnek felel meg. Most csak a projekt első fázisa készült el, a General Electric ugyanitt újabb szélerőműveket épít majd és a tervek szerint 2030-ra akár 9,5 gigawatt lehet az összteljesítmény- jelentette az AFP.

Szaúd-Arábiában jelenleg kizárólag olaj vagy gáz erőművek működnek. Az ország energiaszükséglete rohamosan nő. Ma még hihetetlennek hangzik, de 35-40 év múlva a világ jelenlegi legnagyobb olajexportőr országából nettó importőr lehet. A népesség gyorsuló ütemben nő, az életmód rendkívül energiaigényes, az árak senkit nem ösztönöznek takarékosságra. A kutatók szerint az olaj és gázfüggőség a készletek feléléséhez vezet. Ezért határozta el a szaúdi kormány, hogy belevág a megújuló források kiaknázásába. Khaled Al-Falih olajminiszter bejelentette, hogy javában dolgoznak egy 50 milliárd dolláros programon, amelynek eredményeként 2023-ban már 10 gigawatt energiát termel a sivatagi királyság megújuló forrásokból. És szükség is lesz a nap- és a szélenergia felhasználására, mert a prognózisok szerint Szaúd-Arábia teljes energiaigénye 2032-re meghaladja a 120 gigawattot. Vagyis még az ambiciózus tervek megvalósulása esetén is csak kevesebb, mint 10 százalékban fedeznék az energiaigényt megújuló forrásokból, írja a hvg.hu.

Ajánlott tartalom

A napelemek megtermelik a Kstar energiatárolója egyszerűen eltárolja az energiát

A KSTAR az új energiaforrások és a teljesítményelektronika egyik vezető márkája. Ide tartoznak az adatközpontok számára kritikus infrastruktúrák elemei (UPS, akkumulátorok és precíziós klímaberendezések), a moduláris adatközpont-megoldások, valamint átfogó fotovillamos és energiatárolási megoldások.