A szélenergia a sláger

Meglepő adat, de a tény önmagáért beszél és ígéretes tendenciára utal. A világgazdasági válság ellenére az Európai Szélenergia Szövetség 2013-as, évenként megrendezett, legnagyobb és legrangosabb konferenciájára eddig 25 százalékkal többen jelentkeztek, mint azonos időszakban a 2012-esre.

A konferencia mottó, azaz, “Váltsd valósággá a víziódat!”, nem holmi fantazmagóriára utal, hanem a megvalósítható, tevőleges jövőt vetíti előre. Alighanem ennek tudható be a konferencia iránti nagyszámú érdeklődés. Az európai legrangosabb szélenergetikai rendezvény részvételi rekordja tehát 2013-ban minden bizonnyal megdöl, amely eddig tízezer-hatszáz regisztrált fő volt, tehát a jelentkezési adatok valóban pozitívak. Várhatóan – a korábbi esztendők gyakorlatával azonos módon – minden, a világ szélenergetikai iparágában szerepet játszó vállalat képviselteti magát és kifejezetten magas az ipari résztvevők aránya is. Magától értetődő, hogy  ott lesznek a tanácskozáson a szélturbina gyártók (pl. az amerikai GE,  a spanyol Gamesa, a kínai Goldwin, a dán Vestads),  azok beszállítói  (pl. Hansen, LM, SKF, ABB), a különböző nemzetek energetikai szabályzásával és áramkereskedelemmel foglalkozó szakemberei, továbbá az iparág európai koordinátorai, a pénzügyi és szakmai befektetők, szakmai, pl. zöld energiával és természeti erőforrásokkal foglalkozó szervezetek, kutatók és fejlesztők. Minden bizonnyal nem hiányoznak majd a konferenciáról azok a szakemberek sem, akik érintettek vagy érdeklődnek a szélenergetika helyzete és újdonságai iránt.

A jövő év februárjának első napjaiban lesz a négy napos konferencia Bécsben, a Praterben – így könnyen eljuthatnak oda a hazai érdeklődők is, ha megfizetik a szokásosan drága belépődíjat, amelyet idén számos kedvezmény mellett lehet igénybe venni. Várhatóan ismét egy különleges meglepetés (egyelőre ez a szervezők “titka”) várja majd az résztvevőket, érdemes lesz tehát felkeresni a szomszédos fővárost. Emlékeztetőül: a 2011-es, brüsszeli esemény alkalmával egy 90 méteres szélerőmű lapát “fogadta” a látogatókat a főbejárat előtt. A szlogen a régi: “üzlet, technológia és politika”.  Ennek jegyében zajlik majd a szokásos éves európai találkozó. A tervek szerint, hat téma köré csoportosítják a legaktuálisabb szélenergetikával kapcsolatos jövőbeni feladatokat:

– finanszírozás
– tudomány és kutatás
– szélturbinák, szélfarmok
– szélkapacitás
– elektromos rendszerek és piacok integrációja
– szabályozók és piacok

Ez a fórum kíváló lehetőséget biztosít a nemzetközi kapcsolatteremtésre, továbbá teret ad a tudás és az információ cseréjére. A szövetség görög elnöke, a konferencia kiemelt előadója és az olasz származású konferencia vezető mellett felszólalnak osztrák, török és ír miniszterek is. Megtisztelő szervezői feladatot kapott az MTA  SZTAKI-ban  működő Mérnöki és Üzleti Intelligencia Kutatólaboratórium kutatója, dr. Viharos Zsolt János is, aki a Tudomány és Kutatás témakör ”Improved operatins and maintenance”, vagyis a ”Modern üzemeltetés és karbantartás” szekciójának vezetői teendőit látja el. A felkészülést segíti elő, hogy a konferencia programja a napokban megjelent és már megtekinthető az interneten is. ITT. A dr. Viharos Zsolt János által szervezett szekciók előadásai is végleges formát öltöttek, ennek fő tematikája és célja a szélturbinák és szélfarmok felügyeletéhez szükséges modellezési technikák változatosságának bemutatása. A szekció erőssége és érdemi jelentősége, hogy minden egyes előadásban az eredmények valós, mért szélturbina adatokkal kerülnek összevetésre, valamint, hogy a prezentációk utáni viták az egyik világpiacon is meghatározó szélerőmű gyártó vállalat üzemeltetési vezetője fogja vezetni. Ílymódon a szekcióban is létrejön a tudományos eredmények és a gyakorlati alkalmazások kapcsolata. A rendkívül tartalmasnak és hasznosnak ígérkező tanácskozáson a szélenergia hasznosításával foglalkozó szakembereknek feltétlenül érdemes lesz részt venni. Hangsúlyozni kell ugyanis, hogy igazi európai szekció lesz: spanyol, angol, osztrák, német és magyar felszólalókkal.

Ajánlott tartalom

A zöldenergia a jövő a gazdaságban, az iparban és a közlekedésben is

A zöldenergia a magyar gazdaság jövője a háztartásokban, a közlekedésben és az iparban egyaránt - mondta a HUMDA Magyar Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. igazgatósági elnöke vasárnap a társaság Facebook-oldalára feltöltött videóban.

Nincs hozzászólás

  1. azt kellene megoldani hogy a termelt energia meghajt egy villany motort a motor meghajtjaa generátort ,,,szél csendes időben ,,

  2. @vidajani: Gondold át inkább mielőtt írsz…