Az óceánok savasodásának hatása a korallokra

Sok tengeri organizmus, köztük a polipkorallok, kálciumkarbonátot használnak külső vázuk felépítésére. Ez a folyamat kalcifikáció néven ismert.

Annak a C02-nek, amely az ipari forradalom kezdete óta az atmoszférába került és felszívódott az óceánokban, kb. az egyharmada növelte a víz savasságát és csökkentette a karbonát koncentrációját. Amikor pedig a tengervíz savasabbá válik, a kalcifikáció szintje csökken, mert a kalciumkarbonát struktúrái olvadni kezdenek. (Aiolus News)
Ez történik a világ óceánjainak sok részében, de a pontos mérés ilyen nagy dimenziójú területen nagyon nehéz. Egy új tanulmány a „state of the art” modellt használta a számítógépen ennek a problémának a szimulálására. A tanulmányhoz felhasználták a C02-kibocsátások történelmi adatait l750-t61 2005-ig, a Nap- és a vulkáni tevékenységet, a talajkopás változásait, az aerosol-koncentráció alakulását, a Föld pályájának változásait, valamint az IPCC / Intergovernmental Panel on Climate Change/ adatait. Az eredmény, amelyet kaptak, nyugtalanító a korallzátonyokra nézve. A Csendes-óceán nyugati trópusi vizeiben és a Karib-tengerben a kalcifikáció az ipari forradalom előtti helyzethez viszonyítva 15 %-al alacsonyabb szintet mutat. A modell szerint ez a csökkenés a század végéig 60 %-os lesz, annak ellenére, hogy az IPCC a gazdaság gyors növekedése mellett egyensúlyra számít a fosszilis fűtőanyagok és a tiszta energia forrásainak használatában.

Ajánlott tartalom

Súlyos környezeti pusztítást okozhatnak a tengeri hajózásra alkalmatlan orosz tartályhajók

Súlyos környezetpusztítást idézhet elő Oroszország azzal, hogy a tengeri hajózást szabályozó előírásoknak nem megfelelő olajtankereket használ a Balti-tengeren - figyelmeztetett Tobias Billström svéd külügyminiszter a The Guardian című brit napilapnak adott, csütörtökön megjelent interjúban.