Kezdőlap / Rovatok / Zöldinfó / Klímaváltozás / Az indiai tea íze is megsínyli a klímaváltozást

Az indiai tea íze is megsínyli a klímaváltozást

Az északkelet-indiai teatermelők szerint a globális éghajlatváltozás hatásai nyomán megfogyatkozott az idei teatermelés, nem csupán a mennyiség csökkent, de a térség védjegyének számító jellegzetes íz is megváltozott.

A magas páratartalom és buja növényzet uralta trópusi Asszam állam, India legfőbb teatermelő régiója, innen származik az ország össztermelésnek mintegy 55 százaléka. A dél-ázsiai ország adja a globális teatermelés körülbelül 31 százalékát.
A térségre jellemző hőmérséklet fokozatos emelkedése, az esős időszakok átalakulása, a termelés megcsappanása és a főzet jellegzetes ízének eltűnése komoly aggodalmakat ébresztett a helyi gazdákban.
“Rettentően félünk. Az Asszam tea védjegye az ízében rejlik” – panaszolta egy helyi teatermesztő. 2007-ben 564 ezer tonna, három évvel később viszont már csak 460 ezer tonna termést sikerült betakarítani a régióban – mondta Diraj Kakati, a mintegy 400 teaültetvényt tömörítő Indiai Tea Társaság asszami irodájának vezetője.

A régió hőmérséklete két Celsius-fokkal emelkedett az elmúlt nyolc évtized során – magyarázta Mridul Hazarika, a Teakutató Társaság igazgatója, aki egyértelműen a klímaváltozást teszi felelőssé a hanyatlásért. “Az idei év esős időszakában sokkal kevesebb volt a verőfényes napok száma és a nedves levegő nem kedvez a termésnek. A teamoszkitó nevű kártevő pedig valósággal lubickol az ilyen időjárási viszonyok között és azzal, hogy megtámadja a teacserjék friss hajtásait, megakadályozza a cserjék regenerálódását” – tette hozzá Kakati.
A rovarirtó szerek használata viszont környezetvédelmi okok miatt tilos. A termelők leginkább a tea ízének megváltozása miatt aggódnak, ezért azt szorgalmazzák, hogy a kormány tudományos vizsgálatokkal járjon utána az ügynek. “Korábban egy jó bögre erős teát tudtunk inni. Ma már szinte nyoma sincs ennek az íznek” – panaszolta egy hivatásos teakóstoló.

Ajánlott tartalom

Műanyagszeméttel van tele a tengeri madarak fészke

Műanyagszeméttel van tele a tengeri madarak fészke: a szakértők szerint 80 százalékukban megtalálható a hulladék.