Az évszázad legszerencsétlenebb találmányai 2.

A WebEcoist összeállításában olvasható hibrid koncepciók jók, de nem minden futurisztikus jármű koncepciója reális.

Bukott hibridek

Mint az extrém gravitációs autó. Vagy akár a hibrid terepjáró, ami rosszabb, mint a legtöbb hagyományos szedán – óriási erőforrásokat igényel az elkészítése. De ott van még a Ford bukott hibrid forradalma is. Manapság rengeteg nagyszerű hibrid van a piacon és sok jó megoldás kerül hamarosan a közönség elé, de legalább ugyanennyi lehangoló kudarccal is szembesülnünk kell. És persze ne feledjük a hírhedt vízzel hajtott autót sem.

Bioüzemanyagok

Olthatatlan szomjúságot érzünk az üzemanyagra. Hát, a bioüzemanyag a következő válasz eme problémára. És történt azután, hogy sokan szembesültek az erdőirtással és a globális élelmiszerválsággal. Bár a bioüzemanyag-termelés még mindig növekszik, és a politikusok még mindig bíznak benne, hogy ez a mezőgazdasági eredetű energia túljuttathat minket a fosszilis tüzelőanyagokon, a termelés még mindig tragikus károkat okoz. Egyes állítások szerint a bioüzemanyagok hatására nem csökkenni, inkább növekedni fog a szén-dioxid-kibocsátás.

biouzemanyag

A tehénszellentés csökkentése

A tehenek bélműködésüknek köszönhetően sok metánt bocsátanak a levegőbe. A metán huszonháromszor rosszabb, mint a szén-dioxid. A kutatók nemrégiben felfedezték, hogy a kenguruk szellentése metán-mentes, hála egy bizonyos azonosítatlan baktériumtörzsnek. Ezek a kutatók kitalálták, ha beoltják a teheneket ezzel a bizonyos baktériummal, akkor annak következményeként megállítható lesz a szennyezés. Ám legalább három évet vesz igénybe a baktérium elkülönítése, és a tudósoknak fogalmuk sincs, milyen hatást gyakorolna ez a tehenek egészségére. A tehenek óriási mennyiségű metánt és ammóniát termelnek (összesen 14 %-a az üvegházhatást okozó gázoknak). Lehet, hogy a marhatartás témakörén kellene elgondolkodni. Az állattartás nem túl energia-hatékony. Szükség van helyre, vízre és takarmányra is. A marhahús pedig köztudottan a nem megfelelő vacsora egy pokoli eleme.

tehenek

Ajánlott tartalom

A vizek sótartalmának növekedése evolúciós változásra kényszeríti a planktonikus szervezeteket

A HUN-REN Ökológiai Kutatóközpont munkatársai folyamatosan vizsgálják, hogy az emberi tevékenység, illetve az emiatt zajló klímaváltozás milyen változást okoz a környezeti feltételekben, és hogyan reagálnak erre az élőlények.