Az év ökoturisztikai létesítménye címet kapott a Lischka Lipót Tanösvény Békéscsabán

A békéscsabai Körösök Völgye Natúrpark Egyesület elnyerte Az év ökoturisztikai létesítménye címet a békéscsabai Liska Lipót Tanösvény kialakítása, gondozása és a környezeti szemléletformálásban betöltött szerepéért. A 2010-ben alapított rangos szakmai cím használatát Magyarországon először ítélték oda natúrparknak.

Az országos címet 2010-ben a Vidékfejlesztési Minisztérium Környezet- és Természetvédelmi Helyettes Államtitkársága, a Nemzetgazdasági Minisztérium Turisztikai és Vendéglátóipari Főosztálya és a Magyar Turizmus Zrt. alapította. A címet csak azok a létesítmények nyerhetik el, amelyek megfelelnek az ökoturizmus alapelveinek és egyben családbarát szolgáltatásokat nyújtanak – olvasható Baran Ádám, a Körösök Völgye Natúrpark Egyesület munkaszervezet vezetője által az MTI-hez eljuttatott közleményben.

A szakmai bírálók a Lischka Lipót Tanösvény tartalmi elemeit, és hasznosításának módját a helyszínen is megtekintették, és ennek alapján ítélték oda a címet, a natúrpark egyesület a tanösvény kategóriában a második helyezést érte el.

A létesítmény Békéscsaba belvárosában található, rekreációra leginkább alkalmas. A tanösvényen végigkövethető a Széchenyi liget és környékének története az 1800-as évek közepétől napjainkig és megtekinthető az alföldi parkerdők növény és állatvilága. A látogatók megismerhetik a városi közparkok élőhely megóvó szerepét, megtanulhatják a viselkedés szabályait védett területen. A tanösvény csoportoknak, családoknak egyaránt nyújt gyakorlati és tapasztalati élményszerzést. Gyermek, iskolai és turista csoportok részére előre bejelentkezéssel szervezett túrákat rendeznek szemléletformálással egybekötött idegenvezetés mellett – olvasható a közleményben.

Ajánlott tartalom

A klímaváltozáson a fásítás segíthetne leginkább

Az erdőtelepítés, a fásítás az egyik legjobb eszköz a klímaváltozás negatív hatásainak kompenzálására - mondta az Agrárminisztérium (AM) agrárpiacért felelős helyettes államtitkára Balatonszárszón pénteken.