Az Európai Unió továbbra is számol a bioüzemanyagokkal

Elvetették a litván módosító javaslatot.

Múlt héten az Európai Unió energiaügyekben illetékes miniszterei elvetették az Európai Bizottság, a földhasználat közvetett megváltoztatására irányuló javaslatát (ILUC). A Magyar Bioetanol Szövetség (MBSZ) üdvözli a törvényhozók döntését, ennek eredményeképpen ugyanis maradhat a jelenleg is érvényben lévő szabályozás, mely világos és ambiciózus törvényi keretet biztosít a megújuló energiák számára egészen 2030-ig.

Az Európai Bizottság tavaly olyan javaslatot terjesztett elő a vonatkozó uniós jogszabályok megváltoztatására, melynek nyomán a jövőben a földhasználat megváltozásából következő szén-dioxid-termelést is bele kellene számítani a biodízel és a bioetanol szén-dioxid-mérlegébe. Az új számítási módot a földhasználat közvetett megváltozatására vonatkozó csomagban (ILUC) határozták meg. Eszerint az etanolgyártáshoz szükséges növényeket csak parlagon hagyott földterületeken engedélyezték volna, illetve olyan szántókon, ahol előzőleg élelmiszernövényeket termesztettek.

Az Európai Unió litván elnöksége által benyújtott módosító javaslatot azonban hét tagország is elutasította. A szabályozás hét százalékban maximalizálta volna a bioüzemanyagok felhasználását, mindamellett számos könyvelési trükköt tett volna lehetővé az Európai Unió tagállamai számára a kitűzött környezetvédelmi célok elérése terén. Az ILUC-szabályozás továbbá vitatott kibocsátási értékeket, valamit konkrétumok nélküli intézkedéseket fogalmazott meg.

„Üdvözöljük, hogy több tagállam is szembement ezzel a politikai színezetű szabályozással. Az elutasítás jól tükrözi az ügy komplexvitását és az ILUC-szabályozással kapcsolatos eltérő nézeteket. A tervezet legfőbb hibája, hogy elvette volna az ösztönzést a kiváló minőségű bioüzemanyagok gyártására. Az egyik legsürgősebb feladat most az, hogy helyreállítsuk a befektetők bizalmát, mely egy évvel ezelőtt a módosító javaslat hatására rendült meg. ” – hívta fel a figyelmet Héjj Demeter, a Magyar Bioetanol Szövetség elnöke.

A jelenlegi bioüzemanyag szabályozásnak köszönhetően az európai etanolipar 8 milliárd eurót ruházott be és legalább 70 ezer munkahelyet hozott létre. Napjainkban az etanol az egyetlen megújuló energiaforrásból származó alacsony szén-dioxid kibocsátást biztosító üzemanyag, mely teljes mértékben alkalmas a fosszilis üzemanyagok helyettesítésére.

Ajánlott tartalom

A zöldenergia a jövő a gazdaságban, az iparban és a közlekedésben is

A zöldenergia a magyar gazdaság jövője a háztartásokban, a közlekedésben és az iparban egyaránt - mondta a HUMDA Magyar Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. igazgatósági elnöke vasárnap a társaság Facebook-oldalára feltöltött videóban.