Az EU, Norvégia és Izland együtt harcol a klímaváltozás ellen

Az Európai Unió Izland és Norvégia pénteken Brüsszelben megállapodott abban, hogy erősítik az együttműködést az üvegházhatást okozó gázok kibocsátásának legalább 40 százalékkal történő csökkentése érdekében 2030-ra.

Az éghajlatváltozás káros hatásai elleni együttműködés az Európai Gazdasági Térségről (EGT) szóló megállapodás alapján zajlik. Ennek keretében az EGT illetékes bizottsága pénteken úgy határozott, hogy kulcsfontosságú jogszabályokat épít be a EU jogrendszerébe. Izland és Norvégia 2008 óta vesz részt az EU 2005-ben létrehozott kibocsátás-kereskedelmi rendszerében (EU ETS). A rendszer célja az iparban keletkező üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentése és a klímaváltozás megfékezése. Az EU, amely a harmadik legnagyobb szén-dioxid-kibocsátó a világon, azt az ambiciózus célt tűzte ki maga elé, hogy 2030-ra 40%-kal csökkenti a károsanyag-kibocsátást az 1990-es adatokhoz képest. A következő évtizedben az EU, Norvégia és Izland fokozni kívánja az éghajlatváltozás elleni küzdelemmel kapcsolatos együttműködését azáltal, hogy összehangolja az EU ETS-en kívüli ágazatok, nevezetesen a mezőgazdaság, a közlekedés, a hulladékgazdálkodás és az épületek üvegházhatású gázkibocsátásának csökkentését. Emellett fontos eleme a megállapodásnak, hogy fokozzák a széndioxid-kivonás földhasználat és az erdőgazdálkodás általi előnyeit. A pénteki megállapodás az EU és az említett országok közötti szoros együttműködés eredménye, amely megerősíti a politikai szerepvállalást a klímaváltozás elleni küzdelemben.

Ajánlott tartalom

Stílus és funkció – Antikolt térkövek a kerttervezésben

A kertek tervezése során a növények telepítésén van a legfőbb hangsúly, de a térkövek jól átgondolt alkalmazása is számtalan lehetőséget nyújthat. Olyan lehetőségeket rejtenek, amelyekkel megújíthatjuk kerti élettereink megjelenését, és egységes stílusban, új funkciókkal bővíthetjük a környezetet.