Az EU-ban is betiltanák a szívószálat és a műanyag keverőpálcikákat

Az Európai Bizottság hétfőn ismerteti javaslatait a műanyagtányérok- és evőeszközök, a szívószál, a lufikhoz használt csövecskék vagy a plasztik keverőpálcikák betiltásáról. Ha ugyanis a helyzet így marad, 2050-re több műanyagdarab lesz a tengerekben, mint hal.

“Minden másodpercben körülbelül 700 kiló műanyag kerül az óceánokba” – mondta Frans Timmermans, az Európai Bizottság alelnöke a németARD műsorában. A Bizottság szakértők véleményét kérte ki arról, melyik az a tíz műanyagtermék, amelyet a leggyakrabban begyűjtenek a tengerpartokról. A lista élén a műanyagtányérok és -evőeszközök, illetve a szívószálak álltak. Amint sikerül ezeket egyszerűen és olcsón másik, környezetbarát termékkel helyettesíteni, az EU-ban be fogják tiltani a a használatukat, írta az index.hu.

Az ebben az ügyben elsőként megszellőztetett tervezet már május elején vitákat váltott ki. Abban ugyanis a tiltólistára szánt műanyageszközök között az egyszer használatos tányérok, poharak és evőeszközök mellett szerepeltek a lufikhoz használt műanyag csövecskék és a fültisztító pálcikák is. A felhasználók egy része azon zúgolódott, hogy így sokkal nehezebb lesz grillpartikat, születésnapi partikat vagy nagyobb szabadtéri rendezvényeket szervezni, de a német ARD úgy tudja: ezek a végleges javaslatban is szerepelni fognak. Az Európai Bizottság szerint ugyanis e zekre az eszközökre ma már vannak környezetbarát megoldások is. A német kormány igyekszik ebben is élen járni. “Ahol ezek az a műanyag eszközök már kiválthatók környezetbarát megoldással, ott ezt szükséges európai szinten is szabályozni, és lépésről-lépésre ki kell vonni a forgalomból ezeket a termékeket” – mondta az ARD-nek Svenja Schulze német környezetvédelmi miniszter.

Az Európai Bizottság javaslata szerint 2025-ig a tagországoknak az italos műanyagpalackok 90 százalékát össze kellene gyűjteniük – például úgy, hogy betétessé, visszaválthatóvá teszik őket. A tagországokat arra is köteleznék, hogy valamilyen eszközzel csökkentsék a gyorséttermek által használt műanyagpoharak és -csomagolás mennyiségét is. A javaslatot még végig kell tárgyalni a tagországokkal és az Európai Parlamentben is napirendre kell tűzni. A műanyag szívószál és a fültisztító pálcika forgalmazásának betiltását tervezi a brit kormány is, hogy csökkentse a világ tengereit veszélyeztető műanyaghulladék mennyiségét. Korábban hatvan brit zenei fesztivál határozta el, hogy nyári rendezvényeiről kitiltja a műanyag szívószálat. A fesztiválok arra is ígéretet tettek, hogy 2021-re teljesen felszámolják az egyszer használatos műanyagokat.

Ajánlott tartalom

Feleslegessé vált mobiltelefonokat gyűjt az Auchan

Az Auchan Magyarország is csatlakozik ahhoz az akcióhoz, amelynek célja, hogy minél több, már nem használt mobilkészüléket, GPS-t, tabletet és ezekhez használt töltőt, kábelt gyűjtsenek vissza a magyar háztartásokból, elősegítve ezzel a körforgásos gazdaságot - közölte a vállalat hétfőn az MTI-vel.