Világszerte a szója szolgál takarmányként az állattenyésztés számára.

Az erdőirtás egyik legfőbb oka a szójatermesztés

Világszerte a szója szolgál takarmányként az állattenyésztés számára.

A szójaültetvényeket hatalmas erdőségek kiirtásával telepítik, főleg Brazíliában, ahol a Föld tüdeje, az Amazonas-esőerdő található. Az agrártermelés minden szegletében fenntartható megoldásokat keresnek közös összefogással az üzleti szektor és a civil szféra szereplői. Amíg fenntartható módon megy az élelmiszertermesztés és az állattenyésztés, addig az ökoszisztémák nem szenvednek maradandó, helyreállíthatatlan károsodást, vagyis regeneráló képességük határain belül maradnak. Az élelmiszertermelés teljes mértékben az ökológiai erőforrásoktól függ – és egyúttal az a szektor, mely a leginkább kiszipolyozza és amortizálja az ökoszisztémákat. Új utakat keres hát az élelmiszeripar és a mezőgazdaság. A kihívás nem csekély: hogyan lehet növelni a terméshozamot úgy, hogy közben nem növekszik az agrárium ökolábnyoma, beleértve a vízlábnyomát és a földlábnyomát.

Túlzott kereslet

2017-ben az avokádó iránti nagy kereslet miatt világszerte 75 százalékkal ugrott meg az avokádó ára. A sushi is rendszeresen fogyasztott élelemmé vált a fejlődő országokban, ezért 2017-ben a tokiói halpiacon már aukciót is tartottak belőle. Egy hal 323 000 dollárért kelt el. 2013-ban döntött azonban csúcsot az árszint: 1,76 millió dollárért vettek meg egy halat.Az ázsiai társadalmakban a cápauszony is nagy kedvenc. A Hold Újévet februárban általában uszonylevessel ünneplik. Egy tál belőle potom száz dollárt kóstál.

Az élelmiszeráremelkedések azonban nemcsak a bankszámlánknak ártanak meg, valamint a szegény országoknak, mert ugyanazért a pénzért kevesebb élelmiszersegélyben részesülnek. (A 2008-as válság tetőzésekor részben ez vezetett három tucat zavargáshoz a harmadik világban.) Az áremelkedés a biológiai sokszínűségnek is árt, mert minél nagyobb a kereslet egy adott élelmiszernövényre vagy állatfajra, annál kevesebb marad belőle, és annál veszélyeztetettebbé válik, magyarázta egy véleménycikkben Kavita Prakash-Mani, a World Wildlife Foundation (WWF) globális élelmiszeripari témavezetője. Írását a Reuters Thomson Foundation közölte.

A csendes-óceáni kékúszójú tonhal-populáció 97 százalékkal zuhant az 1950-es évek előtti létszámhoz képest. A cápafajok harmada a kihalás szélén áll. Az avokádó, melynek egy kilogrammját nem kevesebb, mint 600 liter elfogyasztásával lehet termeszteni, nagy terhet jelent a természetes vízbázisokra Kaliforniában. Vegyük sorra mik a legnagyobb problémák és milyen megoldások látszanak körvonalazódni.

Szója & erdőirtás

Ugyan az emberek már nem fogyasztanak nagy mennyiségben szóját (főleg azok nem, akik ódzkodnak a génmódosított terménytől), a szója mégis a legnagyobb mennyiségben használt takarmányalapanyag. Az ellátási láncban tehát a hústermelés integráns része. A szóját nemcsak a négylábú jószágok etetésére termesztik óriási mennyiségben, hanem a haleledelekbe is bedolgozzák. A teljes cikk itt olvasható.

Ajánlott tartalom

Vasárnap kezdődik a fővárosi tavaszi nagytakarítás

Tavaszi nagytakarítást lesz április 21-én és 28-án a Nagykörúton és környezetében, továbbá a főváros számos forgalmas közterén és csomópontjában a BKM Budapesti Közművek Nonprofit Zrt. és Budapesti Közlekedési Központ (BKK) együttműködésében.