Az erdőbe kidobott karácsonyfa környezetszennyezés

Környezetszennyezést követnek el azok, akik a karácsonyfát erdőbe dobják ki – közölte Lomniczi Gergely, a Pilisi Parkerdő Zrt. szóvivője.

Az MTI-nek nyilatkozva utalt arra, hogy minden évben látni erdőkbe kivitt fenyőfákat a vízkereszt után. “A zöld hulladék is hulladék. Ezért, jellemzően a kertvárosi részek – mint például a II., a III. és a XII. kerület – lakosai környezetszennyezést követnek el – mondta. – Nem gondolnak arra, hogy ez nem más, mint illegális hulladéklerakás, szemetelés. Az erdőszélre elhelyezett fák köbméterét több ezer forintért társaságunknak kell a sokszor távoli hulladéklerakókba elszállítani.” A másik problémát az élve, földlabdával megvásárolt fenyőfák kiültetése jelenti. A budai hegyekben idegenhonos fafajok a számukra kedvezőtlen termőhelyre kiültetve 99 százalékban elpusztulnak. Ehhez hozzájárul az is, hogy a lakásban való tartással, a nyugalmi időszak megfelelő fokozatosság nélküli megszakításával komoly stresszhatás éri a fákat – magyarázta a szóvivő. Tájékoztatása szerint a parkerdő mindent megtesz a zöld hulladék felhalmozásának megakadályozására, ezért az illegális lerakásban frekventált helyeket sorompókkal lezárták. A Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. honlapja szerint a főváros 23 kerületében 261 helyen szabadulhatnak meg a budapestiek a kiszolgált tűlevelűektől. A kijelölt gyűjtőhelyekről az ingyenesen hívható 06 80 204-386-os zöld számon is lehet érdeklődni.

Ajánlott tartalom

Vasárnap kezdődik a fővárosi tavaszi nagytakarítás

Tavaszi nagytakarítást lesz április 21-én és 28-án a Nagykörúton és környezetében, továbbá a főváros számos forgalmas közterén és csomópontjában a BKM Budapesti Közművek Nonprofit Zrt. és Budapesti Közlekedési Központ (BKK) együttműködésében.