Kezdőlap / Rovatok / Zöldinfó / Klímaváltozás / Az ENSZ szerint a felzárkózó gazdaságokból származik az üvegházhatás zöme

Az ENSZ szerint a felzárkózó gazdaságokból származik az üvegházhatás zöme

Főleg a felzárkózó gazdaságok korábbi években tapasztalt fellendülése miatt nőtt az üvegházhatást okozó gázok kibocsátása – ez derült ki az ENSZ új statisztikáinak hétfői sajtóbemutatóján Bonnban.

Negyven ipari országban 2,3 százalékkal nőtt a kibocsátás 2000 és 2006 között, 18 milliárd tonna széndioxid-egyenértékre 17,6 milliárd tonnáról, közölte az ENSZ klímaváltozási titkársága. Iparuk 1990-es években lezajlott összeomlása és átalakítása után a volt szovjet tömb országaiban 7,4 százalékkal 3,7 milliárd tonna széndioxid-egyenértékre nőtt a kibocsátás 2000-től 2006 végéig, közben a többi ipari országban 1 százalékkal nőtt a kibocsátás.

2005-ről 2006-ra 0,1 százalékkal csökkent az ipari országok kibocsátása, de az ENSZ illetékes titkársága szerint ez csupán egyszeri tényezőknek, a magas energiaáraknak és az enyhe télnek tudható be, miközben az alapirányzat továbbra is az, hogy nő a szennyező gázok kibocsátása.  Idén és jövőre a világgazdaság lassulása miatt szintén némi csökkenés várható a kibocsátásban.

A 2000 óta növekvő irányzat ellenére a mostani kibocsátás még mindig 4,8 százalékkal elmarad az 1990-es, 18,9 milliárd tonnás széndioxid-egyenértéktől, és ez még mindig főleg a Szovjetunió felbomlásának, a szovjet és a kelet-európai ipar megtizedelődésének a következménye. A klímaváltozás elleni küzdelem alapokmánya, az 1997-es Kiotói Jegyzőkönyv átlagosan 5 százalékos csökkentést ír elő világszinten 1990-hez képest.

Ajánlott tartalom

Mennyi műanyagot esznek meg az állatok?

A Cardiffi Egyetem szakértői első alkalommal dolgoztak ki egy olyan módszert, amellyel megbecsülhető, hogy a különböző állatfajok mekkora műanyagokat nyelhetnek le.