Kezdőlap / Rovatok / Energiagazdálkodás / Az energiarendszerek korszerűsítési lehetőségét kutatja a Pannon Egyetem

Az energiarendszerek korszerűsítési lehetőségét kutatja a Pannon Egyetem

Az energiaellátó és -hasznosító rendszerek korszerűsítésének lehetőségét kutatja a Pannon Egyetem az Új Széchenyi Terv mintegy 800 millió forint támogatásával az Európai Unió és a magyar állam társfinanszírozásában.

Az “Energia ellátó és hasznosító rendszerek korszerűsítésének és hatékonyabb üzemeltetésének tervezése és optimalizálása megújuló energiaforrások és infokommunikációs technológiák felhasználásával” című projekt a Társadalmi Megújulás Operatív Program (TÁMOP) keretében valósul meg, és az elnyert támogatást az egyetem kutatási kapacitásának fejlesztésére fordítja. A támogatott kutatást a Pannon Egyetem 9 alprojektjében végzik, fontos célkitűzésnek tartják az egyetem műszaki tudományos potenciáljának hasznosítását az energiaellátó rendszerek fejlesztésében. A kutatás keretében az egyetem Műszaki Kémiai Kutatóintézete egyebek között új hőtároló anyagot fejleszt ki, amely a megújuló termikus energia hasznosítására alkalmas, továbbá új eljárást dolgoz ki a megújuló energia termelésére, technológiai energiaigény csökkentésére, illetve elősegítik az alacsony szén-dioxid-kibocsátású folyamatok és innovatív energiakezelési rendszerek alkalmazását.

A rendszer- és számítástudományi tanszék a fenntartható energiaellátó rendszerek adatgyűjtésének és modellezésének tervezését végzi el, valamint olyan költséghatékony mérőrendszereket hoz létre és tesztel, amelyek elősegítik a környezettudatos energiafelhasználást. A villamosmérnöki és információs rendszerek tanszék a projektben vállalta a megújuló energiaforrásokra támaszkodó energiatermelő egységek és energiatárolók optimális tervezésének, üzemeltetésének és irányításának kidolgozását, valamint az energiahatékony és jó színvisszaadású, lakásvilágításban használható LED világítótestek tervezését. A nemzetközi együttműködésben megvalósuló projekt 2015. január 31-ig tart mintegy 70 hazai és külföldi kutató, doktorandusz részvételével.

Ajánlott tartalom

Új energiacímkék jönnek a háztartási gépekre

Mosó-, mosogatógép-, vagy hűtővásárlás során az első fontos információkat az energiafogyasztási címkékről lehet leolvasni, melyek olyan hasznos adatokat tartalmaznak, mint a gép fogyasztása, zajszintje, de a legszembetűnőbb a piros-sárga-zöld színskála az ABC jelölésekkel, illetve a sok + jel.