Az elmúlt évtized top kütyüi 3. rész

Az elmúlt évtized elárasztott bennünket jó pár különböző elektronikai kütyüvel, melyek sokkal egyszerűbbé teszik az életünket, és biztosítják felhőtlen szórakozásunkat. Pár héten belül új évtizedbe lépünk, így itt az ideje, hogy sorra vegyük az elmúlt 10 év legnagyobb slágerszerkentyűit.

Az iPhone

2007 júniusában Apple rajongók napokig táboroztak városok járdáin, hogy az elsők között szerezhessék be a várva várt iPhone-t. Az első iPhone-t június 29-én adták el és a következő 74 napon belül az Apple eladta az 1 milliomodik új eszközt is.
Szakértők azt mondják, hogy az eladott iPhone-ok és iPod touch-ok száma elérte a 40 milliót világszerte.  a több iPhone és iPod touch az eladott darabszám elérte az 40 millió EUR.

Legyen szó akár az iPhoneról, BlackBerryről, vagy Palm készülékekről, a fogyasztók egyre több esetben küldhetnek és fogadhatnak e-mailt, játszhatnak, videókat nézhetnek, vagy internetezhetnek mobiltelefonjaikról.
Hála az Apple App Store-nak, a fogyasztó több ezer hasznos és haszontalan funkció és alkalmazás közül válogathat. Bármi legyen is a vágyunkat, legyen az a legközelebbi nyilvános WC vagy egy autókereskedés megtalálása, tudjuk, hogy „van hozzá egy alkalmazás”.

Az E-book

Viszlát, könyvek? Talán még nem teljesen, de az e-olvasók, mint például a Sony Reader és az Amazon Kindle, hatalmas népszerűsége nyomán a nyomtatott regények, tankönyvek, sőt, a napilapok és magazinok is lassan a háttérbe szorulnak.

A Sony volt az első, aki e-bookot jelentetett meg. A cég 2006-ban, míg az Amazon Kindle 2007-ben dobta piacra kütyüjét. Az árak folyamatos csökkenése és a tartalmi lehetőségek növekedése miatt, a piac is terjeszkedni fog.

Egy piackutató cég szerint 2009 volt a „nagy áttörés éve”, év végéig ugyanis az eladások megtriplázódhatnak.

A Netbook

Ez év elején egyes elemzők úgy vélték, hogy a PC-ipar eléri történelmi mélypontját. Aztán minden megváltozott, új időszámítás kezdődött: a netbook kora.
Kisebb és olcsóbb is, mint testvére, a laptop és az asztali számítógép.

Ha memóriáról, a teljesítményről és az akkumulátor élettartalmáról van szó, a netbook nem tud versenyezni a laptoppal és az asztali géppel. De a következőkben 300 dollárért lehet majd megvásárolni őket; ez az ár pedig – lássuk be – közelebb van néhány okostelefon árához, mint a hagyományos számítógépekéhez.

A tajvani Asus volt az első, aki bevezette az első netbookot ebben az évtizedben: 2007-ben dobta piacra az Asus Eee PC-t (a három E jelentése: „Egyszerű tanulni, egyszerű dolgozni, egyszerű játszani”). Szintén tajvani versenytársa, az Acer, 2008-ban rukkolt elő az Acer Aspire One-nal, mely elemzők szerint sokkal közelebb áll a hagyományos PC-khez, mind megjelenését mind oprendszerét tekintve.

De az a versenytársa, az Acer Inc. (szintén tajvani), népszerűsítette a kategória 2008-as elindítása az Acer Aspire One. Elemzők szerint Acer verziója volt az első, hogy jól lakossági ügyfelek körében, mivel az operációs rendszer és az általános megjelenés jobban hasonlítanak a hagyományos PC-kben.

Ajánlott tartalom

Zöld színnel a fenntarthatóságért és a tudatosabb döntésekért

Egyedi zöld színt vezet be termékein a kulacsokat és Microdrinkeket forgalmazó Waterdrop vállalat. A feltűnő, élénk színnel a vállalat kifejezi elköteleződését a környezetvédelem és fenntarthatóság mellett, és egyben szeretné felhívni a figyelmet a környezettudatosabb életmód fontosságára, és a választás lehetőségére.