A CSOK támogatásból épülő otthonok energetikai követelményei közt szerepel, hogy az épületek energiaellátásának jelentős részét megújuló energiaforrások felhasználásával biztosítsák.

Az egekbe szökhet a napelemes rendszerek száma Magyarországon

A CSOK támogatásból épülő otthonok energetikai követelményei közt szerepel, hogy az épületek energiaellátásának jelentős részét megújuló energiaforrások felhasználásával biztosítsák.

A napelemes rendszerek alkalmasak lehetnek a tervezet megoldása szempontjából, ugyanis a háztartási méretű naperőművek elterjedése révén már lakossági szinten is igen népszerűek a fotovoltaikus rendszerek. Az önkormányzati létesítmények megújulóenergetikai fejlesztésére 90 milliárdot jut, ami a területen érdekelt – a Smart Energy Management területén aktív cégeknek – is jó hír, hiszen a telepítésekben kivehetik a részüket a munkákból.

A CSOK támogatásból finanszírozott, 2018-ig átadásra kerülő házak energetikai követelményei igen magasak. Az előírások szerint a hőszigetelésre különösen nagy figyelmet szentelnek, ezért a modern nyílászárók kerülnek beépítésre. A fenntartható fejlődés érdekében és az 2015-ös klímacsúcs érdekeinek szem ellőtt tartásával az épületek energiaellátását részben megújuló energia felhasználásával szeretnék biztosítani. A napelemes rendszerek létesítési- és üzemeltetési költségei nagyban csökkentek az utóbbi években, ezért a háztartási méretű kiserőművek egyre kecsegtetőbb megtérülések.

2013-ban nagyságrendileg 5000 napelemes rendszert telepítettek, 2014-re ez a mennyiség megduplázódott. A CSOK támogatás felhasználásával épülő házak energetikai szigorításainak következtében a telepítések száma – az eddigiekhez képest is – ugrásszerű növekedést mutathat.

Magyarország 14,65 százalékkal kívánja növelni a megújuló energia felhasználását 2020-ig. Korábbi befektetési hírünkben megírtuk, hogy a Nemzetgazdasági Minisztérium európai felhasználásáért felelős államtitkárának tájékoztatása szerint 90 milliárd forint jut az önkormányzati intézmények megújulóenergetikai fejlesztésére.

forrás: smartinvest.hu

Ajánlott tartalom

A zöldenergia a jövő a gazdaságban, az iparban és a közlekedésben is

A zöldenergia a magyar gazdaság jövője a háztartásokban, a közlekedésben és az iparban egyaránt - mondta a HUMDA Magyar Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. igazgatósági elnöke vasárnap a társaság Facebook-oldalára feltöltött videóban.