Az Avatar rendezője tudósokkal ötletelt az olajkút elzárásáról

A víz alatti filmezés és a távirányítású technológiák szakértőjének tartott James Cameron rendező is részt vett azon az ötletelésen, amelyen tudósok, szakemberek és washingtoni illetékesek próbáltak megoldást találni a Mexikói-öböl vizét hat hete szennyező olajkút elzárására.

A British Petrol által üzemeltetett sérült Macondo kút lezárására utoljára a múlt héten tettek sikertelen kísérletet. Egyes szakértők szerint a szivárgás elfojtása akár további két hónapig eltarthat, miközben naponta sok ezer hordó nyersolaj kerül a Mexikói-öbölbe.
A keddi tanácskozáson több mint húsz vezető tudós, mérnök, műszaki szakértő hallgatta meg a kárenyhítésre tett javaslatokat. A gyűlésen a Környezetvédelmi Hivatal, az óceáni és légköri apparátus és egyéb szövetségi hivatalok képviselői is megjelentek.

A kormányzati beszámoló arra nem tért ki, hogy Cameron milyen szerepet játszott a találkozón.
Az 55 éves kanadai származású filmrendező egyike a leggazdagabb, legsikeresebb hollywoodi filmeseknek. Két dokumentumfilmet is készített az elsüllyedt Titanic roncsairól – nem beszélve a hajó katasztrófáját megörökítő Oscar-díjas játékfilmről -, és a forgatásokhoz használt távvezérlésű mélytengeri járművek kifejlesztésében maga is részt vett. Ezt a flottát már korábban felajánlotta a természeti katasztrófa megszüntetésén dolgozók számára.
Louisiana állam partjaitól 80 kilométerre délre április 20-án robbant fel és süllyedt a mélybe a BP olajfúró platformja. A szivárgó nyersolaj hatalmas környezeti károkat okoz a térségben.

Ajánlott tartalom

Folytatódtak a szakmai és szakértői egyeztetések az otthonfelújítási programmal kapcsolatban

Júniustól indul az a 108 milliárd forintos keretösszegű Otthonfelújítási Program, amellyel a kormány a családokat és a magyar gazdaság növekedését is támogatja. A kormány célja világos: meg kell védeni és támogatni kell a családokat, a lakhatás és az energiaellátás biztonságát - hívta fel a figyelmet szerdai közleményében Fábián Gergely, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) iparpolitikáért és technológiáért felelős államtitkára.