Az aszálytól sújtott afrikai régiók megsegítését ígérik

Az Európai Bizottság további milliókkal támogatná az Afrika szarván éhínségtől és aszálytól szenvedőket. Jelenleg naponta több mint 3 ezer szomáliai lépi át a határt abban a reményben, hogy ételt és biztonságot találjon Etiópiában és Kenyában.

A napokban Kenyában és Szomáliában tárgyaló Kristalina Georgieva az EU támogatását ígérte a térségben élőknek írja a bruxinfo.hu. „Ez a példa nélkül álló válság Afrika szarván példa nélkül álló fellépést kíván” – hangsúlyozta a Bizottság humanitárius segélyezésért felelős tagja, utalva ezzel a régióban pusztító aszályra és a nyomában járó éhínségre. A Bizottság a romló humanitárius helyzet miatt 27,8 millió eurót különít el a térség megsegítésére (amely egyébként ebben az évben már 70 millió euró európai segélyben részesült). Kristalina Georgieva útja során ellátogatott a szomáliai menekülteket befogadó dadaabi menekülttáborba (itt egyébként több mint 400 ezer ember zsúfolódott össze az eredetileg 90 ezer férőhelyesre tervezett táborban), és a szomáliai Doolow-ban is olyan emberekkel találkozott, akik kénytelenek voltak maguk mögött hagyni otthonaikat. Az aszály és a fegyveres konfliktusok mintegy 11 millió embert érintenek a térségben, naponta több mint 3 ezer szomáliai lépi át a határt abban a reményben, hogy ételt és biztonságot lel Etiópiában és Kenyában.

 
A biztos ígérete szerint a fenti 27,8 millió eurón kívül a tervek között szerepel még további 60 millió euró elkülönítése is; mindez azt jelentené, hogy a Bizottság közel 158 millió euróval próbálna enyhíteni a régióban élő emberek szenvedésein. A testület tájékoztatása szerint az EU teljes támogatása (beleértve a Bizottság és a tagállamok felajánlásait) jelenleg nagyjából 207 millió euróra rúgnak, ugyanakkor több tagállam jelezte már, hogy további segítségre kész.

Ajánlott tartalom

Pécs európai küldetési címkét kapott a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért

A klímasemleges és intelligens városokra vonatkozó uniós program keretében 23 város, köztük Pécs kapta meg az európai küldetési címkét a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért - közölte az Európai Bizottság csütörtökön.