Autópályára zöldtetőt: a hamburgi megoldás

Harminc éve vágja ketté Hamburg egyik zöldövezetét a zajos és forgalmas A7 autópálya. A város költséges, de tartósnak ígérkező megoldást talált a problémára: 3,5 kilométer hosszan zöldtetővel fedik le az úttestet. Ez persze nem olcsó: a jelenlegi becslések szerint hat-hétszáz millió euróba is kerülhet.

A hat-nyolcsávos autópálya, amely Németország legforgalmasabbjai közé tartozik, Hamburg három városnegyedét szeli ketté, írja a hg.hu . A környéken lakókat nem csupán a zaj, de a légszennyezés is zavarta, amely természetesen a környező telkek elértéktelenedéséhez is vezetett. A város által javasolt megoldás egy 34 méter széles, két-három méter vastag zöldtető az autópálya fölé. Németországban már akad ilyesmire példa, Düsseldorfban vagy Münchenben, ám a hamburgi ígérkezik az eddigi legnagyobb léptékű beruházásnak. A tervek szerint először egy 893 méteres szakaszt építenének meg; ezen és a lefedés többi részén is közparkok és magánkertek kapnának helyet. Az utóbbiakra azért van szükség, mert a város a költségek egy részét úgy kívánja előteremteni, hogy magánbefektetőknek adja el az autópálya szomszédságában fekvő területeit. Eddig ezeket magánszemélyek használhatták hétvégi kertekként; ők most az autópálya tetején kapnak új telkeket. A többszázmillió eurós befektetés nagyobbik részét várhatóan így is a szövetségi kormány állja majd. Az építkezést 2012-ben szeretnék elkezdeni.

a fedés

 

Hamburg

Ajánlott tartalom

Februárban megcsappant az elektromos autók eladása

Februárban 10,1 százalékkal nőtt éves összevetésben a forgalomba helyezett új autók száma az Európai Unióban. A legnépszerűbb választás továbbra is a benzinüzemű kivitel volt, a második legnépszerűbb pedig a hibrid-benzines. Az akkumulátoros elektromos autók részesedése februárban nem változott az egy évvel korábbihoz képest, elmaradt viszont a tavalyi átlagtól.