Ausztrália 100%-ban átállhat megújuló energiára

Ausztrália az energiaszükségletének fedezésében 2050-ig 100%-ban átállhatna az megújuló energiaforrások hasznosítására, elsősorban szél- és napenergiára, anélkül, hogy ez túl nagy költségekkel járna, és ez nem okozna visszaesést sem a gazdasági növekedésben, állítja egy új tanulmány, melyet a WWF és az Ausztrál Nemzeti Egyetem (ANU) készített.

Ausztrália jó helyzetben van az alacsony költségen történő kibocsátás csökkentés szempontjából, mert a karbon-mentes technológiák – melyek nem termelnek üvegházhatású gázokat – , mint a napenergia vagy a szélenergia költsége jelentősen csökkentek az elmúlt években.

A WWF és az Ausztrál Nemzeti Egyetem (ANU) kutatása szerint Ausztrália 2050-ig úgy állhatna át teljes mértékben a megújuló energiával történő áramtermelésre, hogy az nem okozna hatalmas kiadásokat az országnak, illetve nem jelentene visszaesést a gazdasági növekedésben. Ehhez az lenne szükséges, hogy az ország stabil és egyértelmű politikával hosszú távon elkötelezze magát a megújuló energia beruházások és fejlesztések kivitelezése mellett. Jelenleg 2020-ig vannak tervek 5%-os CO2 csökkentésről a 2000-es kibocsátási szinthez képest.

A korábbi becslések jóval magasabb költségekkel számoltak, azonban a megújuló energia technológiák az idővel lényegesen olcsóbbá váltak, míg a fosszilis energia technológiák költsége nem változott. A múlt évtizedben a karbonmentesítés ellen a legfőbb érv a feltételezett magas költségek voltak, amelyeket azonban akkoriban túlbecsültek hosszú távra. Mind a szél- mind a napenergia beruházások költsége gyorsabban csökkent, mint azt korábban várták.

Ausztrália napenergia felhasználásban rejlő lehetőségeit szemlélteti a következő ábra is.

A teljes cikk itt olvasható.

Ajánlott tartalom

Németh Szilárd: Európában a magyar családok kapták legolcsóbban az áramot és földgázt

A rezsicsökkentésnek köszönhetően 2024 márciusában Európában a magyar családok kapták legolcsóbban a háztartási villamos energiát és földgázt - tette közzé a rezsicsökkentés fenntartásáért felelős kormánybiztos szerdán közösségi oldalán.