Audi-beruházás – 800 millió természetvédelmi kompenzációra

Mintegy 800 millió forintot fordít a győri gyárbővítés kapcsán természetvédelmi kompenzációra az Audi – hangzott el a csütörtöki győri közmeghallgatáson.

Lőre Péter, az Audi Hungaria Motors Kft. kommunikációs és kormányzati kapcsolatokért felelős igazgatója az eseményen jelezte: a kompenzációt teljes egészében a cég fizeti, s hogy pontosan mit kell kompenzálni, abban teljes egészében elfogadják a magyar állam hatóságainak döntését.
Mint mondta, 2012 végén 1800 fizikai dolgozóval és “néhány száz” beosztott mérnökkel kezdik meg a munkát, de “természetesen a járműiparban egyéb perspektívák is vannak”.
Az eseményen elhangzott: a Natura 2000 védelem alatt álló, a gyárbővítés által érintett területek élővilágát – amelyen belül különösen védettnek számít a homoki nőszirom és a magyar futrinka – úgy kompenzálnák, hogy elhanyagolt, az utóbbi évtizedekben erdővel benőtt részeket alakítanának vissza pannon homoki gyeppé.
A növény-áttelepítésre egy év nem elegendő, a munkát pedig akadályozhatja, hogy a térségben sok a gyepet feltúró, tönkretevő vaddisznó.

A legalább 190, de optimális esetben akár 200-250 hektárt is érintő munka során leromlott állapotú tölgyesek állapotát javítanák fel, illetve az adott területen, s annak 1-200 méteres körzetében kiirtanák az ott nem őshonos, ám agresszív terjeszkedésre hajlamos fajokat.
Borkai Zsolt (Fidesz) győri polgármester, az egyeztetés kezdeményezője az eseményen megemlítette: a gyárbővítés hatalmas lökést adhat a város és a térség fejlődésének. Szólt arról is: Győrben a szak- és az egyetemi képzést, valamint az infrastruktúrafejlesztést már évek óta úgy alakítják, hogy alkalmas legyen a város ilyen volumenű beruházások fogadására.

Ajánlott tartalom

Stílus és funkció – Antikolt térkövek a kerttervezésben

A kertek tervezése során a növények telepítésén van a legfőbb hangsúly, de a térkövek jól átgondolt alkalmazása is számtalan lehetőséget nyújthat. Olyan lehetőségeket rejtenek, amelyekkel megújíthatjuk kerti élettereink megjelenését, és egységes stílusban, új funkciókkal bővíthetjük a környezetet.