Átlagosan 225 kilométert kerekeztek az osztrákok 2009-ben

Töretlenül virágzik a kerékpározás Ausztriában: egy átlagos osztrák tavaly már nem kevesebb, mint 225 kilométert tett meg biciklijével – derül ki az osztrák közlekedési klub (VCÖ) felméréséből, amelyben ráadásul csak a hétköznapi kerékpárhasználatot vették számításba.

Becslések szerint az alpesi országban összesen 1,9 milliárd kilométert kerekeztek tavaly a hétköznapokon. A VCÖ adatai alapján a 8,4 milliós országban közel 2  millió ember hetente többször is nyeregbe szállt, további mintegy 2,4 millió pedig alkalmanként használta biciklijét.
A kerékpározás terjedését mutatja, hogy 2005-ben még csak 162 kilométer volt az egy főre jutó átlag. Szakértők szerint a bringázás terjedését az emelkedő üzemanyagárak is ösztönzik.

A közlekedési klub szerint az ország ezzel 151 millió liter üzemanyagot spórolt meg mintegy 160 millió euró (42 milliárd forint) értékben, elkerülte továbbá 375 ezer tonna szén-dioxid és 77 ezer kilogramm finompor légkörbe juttatását.
A VCÖ a friss adatok nyilvánosságra hozatala kapcsán újfent kritizálta a bringás-boom mögött kullogó infrastruktúrafejlesztést.

Ajánlott tartalom

Súlyos környezeti pusztítást okozhatnak a tengeri hajózásra alkalmatlan orosz tartályhajók

Súlyos környezetpusztítást idézhet elő Oroszország azzal, hogy a tengeri hajózást szabályozó előírásoknak nem megfelelő olajtankereket használ a Balti-tengeren - figyelmeztetett Tobias Billström svéd külügyminiszter a The Guardian című brit napilapnak adott, csütörtökön megjelent interjúban.