Átadták Bulgária első, magyar közreműködéssel épült LED-lámpás közvilágítását

Bulgária történelmi borvidékének központjában Sungurlare településen, február 14-én átadták az ország első LED-techológiát alkalmazó közvilágítási rendszerét.

A fejlesztés kivitelezője a magyar ELMIB Zrt. leányvállalata volt. Sungurlare, valamint a fejlesztés által érintett további nyolc település a ma legkorszerűbbnek számító technológiának köszönhetően megfelezheti közvilágítási költségeit. Február 14-én, hétfőn a bulgáriai Sungurlare-ban ünnepélyes keretek között átadták az ország első LED-technológiát alkalmazó közvilágítási rendszerét. A jövőben összesen 2664 energiatakarékos LED-lámpa világítja majd meg nemcsak az említett település, hanem a bulgáriai történelmi borvidék további nyolc településének utcáit. A ünnepséget megtisztelte jelenlétével Burgas megye kormányfő-helyettese, Zlatina Dukova valamint több más magas rangú politikus és egyházi méltóság. A modell értékű, 500 000 eurós fejlesztés eredményeként az érintett települések több mint 50 százalékkal csökkenthetik közvilágítási költségeiket. A Bulgáriában mérföldkőnek számító beruházás kivitelezője egy magyar vállalatcsoport leányvállalata, az ELMIB Bulgaria volt.

Az ünnepélyes átadáson elhangzott: Bulgária elkötelezett a környezetbarát technológiák meghonosítása mellett, ezért az ezt elősegítő beruházások megvalósulását állami és európai uniós forrásokkal is ösztönözik. Bulgáriában hosszútávon jelentős költségmegtakarításokat remélnek a ma a világon legkorszerűbbnek számító technológiák térnyerésétől, amelyek az energiafelhasználás, ezen keresztül pedig a környezetszennyezés csökkentéséhez is hozzájárulnak. Reicher Péter, az ELMIB Innovatív Energetikai Zrt. elnöke elmondta: az ELMIB a régióban is úttörőnek számít a legújabb módszerek, így a LED-technológia elterjesztésében. A Sungurlare-i korszerűsítés is egy olyan minta-beruházás volt, amely megfelelő alapot teremt ahhoz, hogy az ELMIB megvethesse a lábát az új technológiák szempontjából ígéretes fejlődést mutató régióbeli piacon és referenciát nyújtson a hazai LED-lámpa projektek értékesítéséhez. A megvalósult beruházást a közeljövőben újabbak követik majd, mert az ELMIB – Sungurlare város önkormányzatával közösen – további, nagyszabású, a megújuló energiaforrásokra épülő és az energiafelhasználás hatékonyságát növelő projektek megvalósítását tervezi.

Ajánlott tartalom

Harmadik-negyedik helyet foglaljuk el a dízel és benzin árakkal a környező országhoz képest

Elérhetőek a hazai és régiós üzemanyagár-információk a Magyar Ásványolaj Szövetség (MÁSZ) honlapján, a hazai dízel és benzin ára a harmadik-negyedik helyen van a környező országok között - hívta fel a figyelmet a szervezet pénteken.