Aszályra készülnek hazánkban is

Az aszályos időjárásra való felkészülés jegyében 5 centiméterrel megemelték a Tisza-tó nyári vízszintjét, ezért 5 millió köbméter többletvíz került a tározóba; a vízszintemeléssel pénteken végeztek a szakemberek – közölte a Közép-Tisza Vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság (Köti-Kövizig) sajtóreferense az MTI-vel.

A vízszintemelést a Köti-Kövizig javaslatára a Vidékfejlesztési Minisztérium hagyta jóvá azután, hogy az idei év első hónapjaiban a sokéves átlagnál kevesebb csapadék hullott a vízgyűjtőn, májusban pedig a nyáriasan meleg napok száma már meghaladta a sokéves átlagot – tette hozzá Nagy Réka. Ezek alapján az áprilisban és májusban kiadott aszály-előrejelzések indokolták a tározott vízkészlet növelését. A Tisza-tó 730 centiméteres nyári vízszintjének megemelésével plusz 5 millió köbméter vizet tároztak be az aszályos időszakra. Ezzel az érkező vízhozam csökkenése mellett is biztosítani lehet az öntözővíz utánpótlást, valamint ellensúlyozható a magas hőmérséklet miatti párolgás hatása.

Ajánlott tartalom

A vizek sótartalmának növekedése evolúciós változásra kényszeríti a planktonikus szervezeteket

A HUN-REN Ökológiai Kutatóközpont munkatársai folyamatosan vizsgálják, hogy az emberi tevékenység, illetve az emiatt zajló klímaváltozás milyen változást okoz a környezeti feltételekben, és hogyan reagálnak erre az élőlények.