Áramból önellátó:”legzöldebb” szigetelőanyag gyárát nyitotta meg a Knauf Insulation

Európa legnagyobb üveggyapot gyártósora kezdte meg működését a Knauf Insulation új szigetelőanyag gyárának felavatásával Franciaországban, Lannemezane-ban.

A 130 millió eurós beruházásból épült gyár nem csak egy zöldmezős beruházás, de minden Knauf gyáregység közül ez a környezeti szempontból leginkább fenntartható és egyben a legenergiahatékonyabb üzem is. Az új létesítmény napelemes tetővel rendelkezik, mely önmagában 420 MWh áramot termel évente, amely megközelítőleg megegyezik a gyár éves áramszükségletével, oxi-gázas kemencéje pedig jelentősen csökkenti a gyár gázfogyasztását a hagyományos üzemekhez képest. Az üzem, mely 130 új munkahelyet teremtett a régióban, saját víztisztító rendszerrel is rendelkezik és az általánosnál magasabb, 80%-os arányban használ hulladéküveget az üveggyapot gyártási folyamatban. Az új, 70.000 tonna kapacitású üzem földrajzi elhelyezkedése ideális: mivel Lannemezane a Pireneusok lábánál helyezkedik el, így egyaránt ki tudja szolgálni a francia, spanyol, olasz és portugál piac szigetelőanyagok iránt megnövekedett keresletét.

A BNP Paribas becslései szerint az energiahatékony építőipari termékek iránti kereslet – a szigeteléssel az élvonalban –, 2008 és 2040 között Európában közel 6%-os évenkénti növekedést mutat majd, annak ellenére, hogy az új építkezések növekedése lassult. Emögött az a tény húzódik, hogy, mivel az európai lakóházak kétharmada 1975 előtt épült, a jelenlegi lakásállomány 75%-ának energiahatékonysági tulajdonságai nem megfelelőek, ezért a szigetelésnek óriási lehetőségei vannak a kontinensen.
„A növekvő energiaárak, az egyre jelentősebb környezettudatosság és a CO2 kibocsátás csökkenésére irányuló politikai akarat együtt vezetett el ahhoz a szigorúbb szabályozási kerethez, mely az európai széndioxid kibocsátás 40%-áért felelős épületek energiahatékonyságának javítását célozza. Ez a szigetelőanyagok iránti kereslet növekedését fogja eredményezni, mind az újépítésű, mind a felújítandó épületek esetében, hiszen ez a leginkább költséghatékony megoldás az épületek energiafogyasztásának csökkentésére” – mondta Tony Robson, a Knauf Insulation ügyvezető igazgatója.

„Lannemezane-ban felépített üzemünk új minőségi színvonalat jelent az építőanyag gyártásban. Az új hi-tech üzem, amely nagymértékben növeli vállalatunk termelési kapacitását, hogy az ki tudja elégíteni az ECOSE technológiával készült ásványgyapot iránt megnövekedett keresletet, nem csupán azért jelentős, mert itt üzemel Európa legnagyobb üveggyapot gyártósora, de azért is, mert a Knauf Insulation összes üzeme közül ez a legfenntarthatóbb” – tette hozzá az ügyvezető igazgató.
A lannemezane-i a leginkább energiahatékony üzem az összes Knauf Insulation gyár közül. A 130 millió eurós beruházással felépült gyár önmagát látja el árammal, mivel 8.760 m²-es napelemes teteje egymagában évi 420 Mwh áramot termel, azaz az egész üzem éves áramfelhasználásával megegyező mennyiséget. Ezen felül az üzem oxi-gáz kemencéje számottevően csökkenti a gázfogyasztást. A gyár saját víztisztító egységgel rendelkezik, mindemellett pedig magasabb arányban használ újrahasznosított üveget a gyártási folyamatban, mint a hagyományos üveggyapotgyárak.

A telek kiválasztása során vizuális szempontokat is figyelembe vettek. Éppen ezért a legkisebb környezeti beavatkozással alakították ki az üzemet, ennek köszönhetően a telephely illeszkedik környezetébe és 300 különböző fafajta telepítése után a nyitott, zöld terek változatlan képet mutatnak a Pireneusok-völgyi településen. A gyár területe 20 hektárt ölel fel, melyet, amennyiben a későbbiek során sor kerül rá, újabb 10 hektárral bővíthet tovább a Knauf.
A Knauf Insulation francia üzeme kizárólag a szigetelőanyag gyártásban forradalmi újításnak számító, bioalapú kötőanyagot alkalmazó, ECOSE technológiával készült üveggyapot szigetelőanyagot gyárt. A Lannemezane-ban készült szigetelőanyagok a gyártásuk során felhasznált energia 200-szorosát takarítják meg életciklusok során, mivel előállításuk mindössze heted annyi energiát emészt fel, mint ami egy R=3 szinten szigetelt tégla gyártásához szükséges.

Ajánlott tartalom

Stílus és funkció – Antikolt térkövek a kerttervezésben

A kertek tervezése során a növények telepítésén van a legfőbb hangsúly, de a térkövek jól átgondolt alkalmazása is számtalan lehetőséget nyújthat. Olyan lehetőségeket rejtenek, amelyekkel megújíthatjuk kerti élettereink megjelenését, és egységes stílusban, új funkciókkal bővíthetjük a környezetet.