Áprilisban lezárulhat a Genesis Energy leányvállalatainak eladása

Április 19-ig lezárulhat a Genesis Energy Nyrt. (GEI) vékonyfilm napelemgyártással foglalkozó leányvállalatainak eladása az amerikai Genesis Solar Corportaion (GSC) részére – mondta Kunovits Jenő vezérigazgató-helyettes az MTI-nek pénteken.

Kiemelte: a három leányvállalat és az általuk használni kívánt know-how ellenértékét a GSC – amely korábban Cogenco International Inc. néven működött – saját részvényeivel egyenlíti ki.
A vállalatok között még tavaly augusztusban kötött szerződés értelmében a GSC-nek április 19-ig be kell fejeznie a szükséges vállalatátvilágítási folyamatot és ugyanezen időpontig a GEI-nek biztosítania kell a leányvállalatok auditált éves beszámolóit. Amennyiben a vállalatátvilágítási folyamat nem teljes körűen fejeződne be a jelzett időpontig, a tranzakciót ugyan lezárják, de az üzletrészek és a részvények cseréje a Genesis Solar által elfogadott dokumentumok átadásával egyidejűleg banki akkreditív segítségével jön majd létre – mutatott rá a vezérigazgató-helyettes.

Kunovits Jenő aláhúzta: a leányvállalatok értékesítésével a napelem projektek irányítása átkerül az Egyesült Államokba, azonban a GEI a GSC többségi tulajdonosává válik.
A leányvállalatok értékesítését követően a GEI részvényesei 1:1 arányban cserélhetik majd részvényeiket GSC papírokra.
A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján a Genesis Energy azt közölte, hogy a Svájcban bejegyzett Vital Source S.A. zártkörű tőkeemelés keretében megvalósuló 35 millió dolláros részvényvásárlási szerződést kötött a Genesis Solar Corporation 3,5 millió törzsrészvényére. A közleményből kiderül, hogy a Genesis Solar a befolyó összegből 25 millió euróval (több mint 33 millió dollárral) felemeli a GEI spanyol leányvállalata, a Genesis Solar Espana S.L. alaptőkéjét.
A megállapodás alapján a Vital Source kötelezettséget vállalt arra, hogy a 35 millió dolláros vételárat egy összegben fizeti ki legkésőbb 2010. június 30-ig.

A megállapodáson kívül további 9 millió euróval növekedhet a Genesis Energy spanyol leányvállalatának tőkéje az anyavállalatban tervezett tőkeemelésen keresztül, amely szintén a Vital Source forrásaiból valósulhat meg.
A Genesis közleménye szerint a tervezett és elhatározott tőkeemelések megvalósulásával a társaság spanyol projektje elegendő tőkével fog rendelkezni ahhoz, hogy a Genesis Solar Espana S.L. felépítse gyártócsarnokát, le tudja hívni a korábban megítélt állami támogatásokat, valamint további kedvezményes állami kölcsönökhöz juthat.
A Genesis Energy Nyrt., amelyet 1983-ban Novotrade néven alapítottak, jelenleg vékonyfilm technológiájú napelemek gyártásával foglalkozik, azonban március közepén bejelentett zártkörű tőkeemelése révén a jövőben a bányászatban is jelen lesz. A Budapesti Értéktőzsdére bevezetett vállalat “B” kategóriás részvényeinek árfolyama az elmúlt egy évben 308 és 825 forint között ingadozott, április elsején, csütörtökön 448 forinton zárt.

Ajánlott tartalom

Már több mint 5000 nyertese van a Napenergia Plusz programnak

Már több mint 5000 nyertes van a Napenergia Plusz programban - közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) hétfőn.