Antarktiszon telepítenek napelemfarmot

Olaszország Antarktiszon található állandó kutatóbázisán, a Terra Nova-öbölben található a Zucchelli állomáson egy 65 kW kapacitású, 250 darab, egyenként 250 W-os monokristályos panelből álló rendszer biztosít energiát.

Ellenálló napelem panelek fogják segíteni Olaszország Déli-sarkon folytatott kutatását, miután 65 kW-os telepítéssel egészítették ki az ország antarktiszi Zucchelli kutatóállomását. A modulsorozatot az új technológiákkal, energiával és fenntartható gazdasági fejlődéssel foglalkozó olasz hatóság, az ENEA technikusai telepítették. Mivel az Antarktiszi helyszínen akár mínusz 40 Celsius fokra is zuhanhat a hőmérséklet, és dermesztő, 200 km/ó sebességű, lefelé irányuló légáramlások is előfordulhatnak, ezért a projektnek a szélsőséges körülményeknek megfelelő, szigorú vizsgálatokon kell átesnie – közölte az Olasz Nemzeti Kutatási Tanács (Italian National Research Council, CNR). A napelemeket az állomás központi épületének tetején helyezték el, amelyet a hőszigetelés javítása érdekében teljesen felújítottak. A következő Antarktiszt érintő expedíció során, november elején a napelem rendszer 50 000 kWó előállítására lesz képes, ez a Zucchelli állomás energiaigényének 15%-át fedezi – közölte a CNR. A projekthez 250 monokristályos panelt használtak fel, amelynél mindegyik panel 250 W kapacitású, és az ENEA szakértői által tervezett különleges fémszerkezettel rögzítették a tetőhöz. „Az ilyen típusú parkok iránti érdeklődést annak lehetősége keltette fel, hogy nyáron elektrokémiai készülékek nélkül kiaknázhassák az Antarktiszon a napenergiát, ami jelentős mértékben leegyszerűsíti a kezelést és a karbantartást” – ismertette az állomás műszaki vezetője, Francesco Pellegrino.

Titokzatos modulok

A pv magazine kérdésére Pellegrino elmondta, hogy nem különleges modulokat használtak. Bár az olasz szabályozások miatt – amelynek értelmében a közintézmények nem említhetik beszállítók nevét – nem nevezhette meg a beszállítót, azt mondta, hogy a modulok kereskedelmi forgalomban kaphatók, és jól ismert gyártó termékei. A múlt hónapban a kínai panelgyártó, a Hanergy bejelentette, hogy paneleit az ország meteorológiai tudományokkal foglalkozó akadémiájának antarktiszi bázisán fogják használni, és a német panelgyártó, az Aleo Solar már telepített egy ausztrál kutatást szolgáló létesítményt a kontinensen. A fotovoltaikus rendszer három alegységből áll, amelyeket 20 és 15 elemből álló, sorba kapcsolt modulsorokra osztottak fel, és amelyek három 27 kW-os inverteren keresztül kapcsolódnak az állomás belső elektromos hálózatához, amelynek alapját két 375 kVA-es dízelgenerátor alkotja. Pellegrino rámutatott, hogy a telepítésben rejlő innovációt a napenergiával és dízel üzemanyaggal működő összetett rendszer vezérlőpultja jelenti, amelyet programozható logikai vezérlővel láttak el, hogy a hálózatra csatlakoztatott fotovoltaikus rendszer számára az interfész védelem összes lehetősége rendelkezésre álljon. Ez védi a generátorokat az esetleges áram visszatáplálástól, és a megfelelő üzemeltetéshez ez garantálja a  minimális terhelést és a maximális hatékonyságot. Pellegrino szerint a projekt jelenleg a kezdeti fázisnál tart. „A cél az évente felhasznált fosszilis tüzelőanyag mennyiségének 30-40%-kal történő csökkentése, hogy gazdasági értelemben pozitív hatást gyakoroljon annak beszerzésével, szállításával és tárolásával kapcsolatban, és jelentős környezetvédelmi előnyöket biztosítson az Antarktiszon található helyszín számára, írta az mnnsz.hu.

Ajánlott tartalom

Jó hír annak, aki napelemes állami támogatásra pályázna idén

A kormány tervei szerint még az idén pályázatot hirdet azoknak, akik korábban háztartási méretű napelemes kiserőművet telepítettek és most szeretnének energiatárolót is feltenni.