Amerikai nemzeti park a Holdon?

Amerikai nemzeti park létesüljön a Holdon? Első hallásra elég bizarr ötlet, de kétségtelenül megvan a logikája Donna Edwards marylandi demokrata párti képviselő indítványának.

Az amerikai honanyát mindenekelőtt az motiválta törvényjavaslata előterjesztésében, hogy megóvják az 1969 és 1972 közötti Apollo-program keretében végrehajtott Holdra szállások tárgyi emlékeit, amelyek végső soron az Amerikai Egyesült Államok nemzeti örökségéhez tartoznak, energiacentrum.com.

Donna Edwards, aki nem mellesleg a képviselőház űrügyekkel foglalkozó albizottságban a demokrata pártiak vezetője, az Apollo Lunar Landing Legacy Act nevű beterjesztéssel a Holdnak, pontosabban a Nyugalom tengerének arra az övezetére képzeli el a nemzeti parkot, ahol 1969. július 20-án leszállt az Apollo 11 űrhajó és Neil A. Armstrong az emberiség történetében első ízben rálépett egy másik bolygó felszínére. Az indítvány azt is tartalmazza, hogy Washington szorgalmazza az UNESCO-nál: nyilvánítsák a körzetet a világörökség részének, megakadályozva ezzel, hogy más, a Holdra tartó országok saját céljaikra használják fel a területet.

Az Apollo-űrhajók által a Holdon hagyott tárgyak, a zászlók, az elhunyt űrhajósok emlékét őrző plakett, az Apollo 14 parancsnokának, Alan Shepardnak a golflabdái, valamint az űrhajósok lábnyomai a mai napig sértetlenek. Köztudott azonban, hogy Kína is a Holdra igyekszik, sőt, Oroszország is elővette az 1968-ban a Szovjetunió által lefújt holdprogramot, amikor Moszkva rájött arra, hogy az amerikaiak előnyét nem tudják behozni az előkészületekben. Szovjetunió számára ugyanis ideológiai szempontból elképzelhetetlen volt, hogy második legyen az űrverseny e fontos szakaszában. Vannak ezen kívül különböző magántársaságok, amelyek együttműködnek a NASA-val a nemzetközi űrállomásra való szállítások ügyében és őket is érdekelheti a Hold.

Az amerikai űrprogramban belátható időn belül nem szerepel a Hold, éppen ezért is tartotta fontosnak indítványát a képviselő asszony. Ha pedig a Holdra szállás emlékét még az UNESCO is felvenné a világörökségek közé, talán el lehetne egyszer s mindenkorra hallgattatni azokat a szkeptikusokat, akik még mindig azt fújják 44 év után, hogy a Holdra szállás meg sem történt, csupán hollywood-i stúdióban felvett felvételekkel kábították el a világot.

Ajánlott tartalom

Pécs európai küldetési címkét kapott a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért

A klímasemleges és intelligens városokra vonatkozó uniós program keretében 23 város, köztük Pécs kapta meg az európai küldetési címkét a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért - közölte az Európai Bizottság csütörtökön.