Amerika „zöld bűntudata”

Egy, a Call2Recycle által rendelt felmérés szerint az amerikaiak 29%-a szenved az úgynevezett „zöld bűntudattól”, melyen azt értjük, hogy valaki tisztában van azzal, hogy a jelenleginél sokkal többet tudna tenni a környezete védelméért.

A Call2Recycle, azon felül, hogy az egyetlen ingyenes akkumulátor és mobiltelefon csereprogram Észak-Amerikában, rendszeresen figyeli az amerikaiak viselkedését és hozzáállását a környezeti felelősség kérdéséhez. (Aiolus News)
A mostani eredmény a 2009-esnek (12%) több mint a duplája lett. A felmérés szerint az amerikaiak több mint fele (57%) saját bevallása szerint olyan régi elektromos berendezéseket használ, melyeket már ki kéne dobni, illetve lecserélni. Ide tartoznak a mobiltelefonok (46%), számítógépek (33%), TV-k (25%), vezetékes telefonok (19%), és akkumulátorok (17%). Mi mindezt pozitív folyamatként látjuk. Legyen szó akár a gazdaság élénkítéséről, vagy bármi másról, a fogyasztóknak tisztában kell lenniük azzal, hogy mindez hatással van bolygónk állapotára, ezért tudatos cselekvésre van szükség a régi eszközök lecserélését illetően.” – mondta Carl Smith, a Call2Recycle elnöke és vezérigazgatója. „A 2012-es felmérés alapján elmondható, hogy az amerikaiak egyre inkább kötelességüknek érzik az újrahasznosítást, és ugyanolyan felelősséget éreznek a környezetre gyakorolt hatást illetően, mint a termékek gyártói.” 1996 óta a Call2Recycle több mint 70 millió fontnyi akkumulátort vett át a helyi hulladéklerakókból, és egy 30000 leadóhellyel rendelkező hálózatot épített ki.

Az emberek szándékai pedig jók – mutatja a felmérés. 84%-uk azt állítja, hogy újrahasznosított az előző évben, hogy védje a környezetet, valamint odafigyelnek a lámpák lekapcsolására, illetve a töltők kihúzására (68%), és zöld termékek vásárlására (53%) is. A lakosság negyede újrahasznosítja elektromos berendezéseit, ha lehetősége van rá.
Amikor arról kérdezték őket, hogy mik az újrahasznosítás fő akadályai, 44% azt válaszolta, hogy nem is igazán van tisztában azzal, hogyan kéne hozzálátni, 19% szerint pedig a helyi bolt nem kínál erre lehetőséget. További problémát jelent a gyűjtőládák (16%), és az újrahasznosítási lehetőségek (15%) hiánya. A két legfőbb ok azonban továbbra is a hogyan és a hol kérdése (32%), valamint az időhiány (26%).

A kiterjesztett gyártói felelősségre vonatkozóan 52%-uk úgy gondolja, hogy a gyártóknak kellene vállalni a termékeik újrahasznosításának költségeit. Azonban hogy ezért többet fizetnének-e, szintén megoszlanak a vélemények: 38%-uk igen, 39%-uk nem. Az amerikaik hozzáállása a megosztott felelősséghez egyértelműen azt mutatja, hogy a környezet megóvása fokozott tudatosságot igényel. A jelenleg politikai időszak talán még inkább fókuszba helyezi majd ezt a problémát.

Ajánlott tartalom

Vasárnap kezdődik a fővárosi tavaszi nagytakarítás

Tavaszi nagytakarítást lesz április 21-én és 28-án a Nagykörúton és környezetében, továbbá a főváros számos forgalmas közterén és csomópontjában a BKM Budapesti Közművek Nonprofit Zrt. és Budapesti Közlekedési Központ (BKK) együttműködésében.