Állami klímavédelmi alap létrehozását javasolja az ombudsman

A jövő nemzedékek országgyűlési biztosa elkülönített állami klímavédelmi alapra vonatkozó törvény kidolgozását kezdeményezte a kormánynál a kvótabevételek és más, éghajlatváltozással kapcsolatos állami források elkülönített és átlátható kezelésére – közölte a biztos az MTI-vel kedden.

Fülöp Sándor országgyűlési biztos kezdeményezte azt is, hogy a kormány pótolja a Zöld Beruházási Rendszernek (ZBR) azt a 14,5 milliárd forintot, amit jogszabálysértő módon a 2008. évi Panel Program pénzügyi eszközeinek felszabadítására fordított. Javasolta továbbá, hogy a környezetvédelmi tárca vonja vissza a ZBR Panel Alprogram pályázatát és a jogszabályoknak mindenben megfelelő pályázatot írjon ki.
Fülöp Sándor szerint visszás, hogy a 2008. évi kvótabevételekből 14,5 milliárd forintot a kormány a 2008. évi Panel Program pályázatainak támogatására úgy kíván fordítani, hogy azzal már egyébként is biztosított állami forrásokat vált ki, nem pedig új környezetvédelmi célok megvalósulását segíti elő. Vagyis nincs összhangban a jogszabályokkal a 2008. évi Panel Programnak a ZBR keretein belüli támogatása, sem pedig a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium (KvVM) által 2009 augusztusában kezdeményezett ZBR Panel Alprogram. Ezek ugyanis nem törekednek a már elindított programokhoz képest többleteredmény elérésére az üvegházhatású gázok kibocsátás-csökkentése terén.
Az ombudsman vizsgálatában megállapította, hogy noha a KvVM már tavaly fel akarta használni az értékesítésből származó bevételt a kvótaeladási szerződésnek megfelelően, ezt a Pénzügyminisztérium nem tette lehetővé, így 2008. évi kvótabevételek felhasználására csak 2009 után kerülhet sor. A maradványtartással a pénzügyminiszter a költségvetés egyensúlyát kívánta javítani, pedig a bevételek célnak megfelelő felhasználása jelentős állami bevételeket is hozott volna adók és járulékok formájában.
A biztos az Energia Klub környezetvédelmi szervezet beadványára indított vizsgálatot a ZBR felállításával és kvótaértékesítésből származó bevételek elköltésével kapcsolatban.
A kormány az idén júniusban döntött a 28,2 milliárd forintos szén-dioxid-kvóta bevételekből finanszírozott, elsősorban az épületek energiahatékonyságát javító Zöld Beruházási Rendszer elindításáról.

Ajánlott tartalom

Stílus és funkció – Antikolt térkövek a kerttervezésben

A kertek tervezése során a növények telepítésén van a legfőbb hangsúly, de a térkövek jól átgondolt alkalmazása is számtalan lehetőséget nyújthat. Olyan lehetőségeket rejtenek, amelyekkel megújíthatjuk kerti élettereink megjelenését, és egységes stílusban, új funkciókkal bővíthetjük a környezetet.