Ahol a szennyvízből lesz közvilágítás

Az észak-angliai Sheffield városában az utcai lámpaoszlopokat gáz világítja.

A gázt pedig szennyvízből nyerik. Újabb példa a körkörössé tett anyagi folyamatokra, melyek lényege az újrafelhasználás. A szennyvíz energiává alakításában sokkal több lehetőség rejlik, mint amit a világban ma ebből alkalmaznak.
Kevés város van a világban, ahol megőrizték volna a régi gázlámpás rendszereket. Régen az Egyesült Államokban is szennyvízből juttattak gázt egyes városok köztéri lámpáihoz.
Az ürülékből visszamaradó szilárd halmazállapotú elemeknek nagy az úgynevezett BTU-értéke, ami az üzemanyag energiáját jelöli: a szenny jól ég. A szennyvíz másik hasznosításának módja az “anerobikus” feldolgozás, amikor baktériumok emésztik meg a szennyvíz organikus elemeit, amely folyamat metánt produkál. A metán aztán felhasználható hő előállítására vagy turbinák meghajtására. A baktériumok szolgálatba állításából gázosítás keletkezhet: ez magas hőmérsékletű folyamat, melynek végén üzemanyagként használható gáz jön létre.

A teljes cikk itt olvasható.

Ajánlott tartalom

Vasárnap kezdődik a fővárosi tavaszi nagytakarítás

Tavaszi nagytakarítást lesz április 21-én és 28-án a Nagykörúton és környezetében, továbbá a főváros számos forgalmas közterén és csomópontjában a BKM Budapesti Közművek Nonprofit Zrt. és Budapesti Közlekedési Központ (BKK) együttműködésében.