Jóval nagyobb eséllyel jelezhető előre, hogy ki fog valóban leszokni a dohányzásról, ha az érintettek agyi aktivitását követik bizonyos filmek megtekintése közben, mint amikor az önbevalláson alapuló elszánást veszik alapul - állítják vizsgálataik alapján amerikai kutatók.

Agyi szkennelés árulhatja el, sikerül-e leszoknia a dohányosnak

Jóval nagyobb eséllyel jelezhető előre, hogy ki fog valóban leszokni a dohányzásról, ha az érintettek agyi aktivitását követik bizonyos filmek megtekintése közben, mint amikor az önbevalláson alapuló elszánást veszik alapul – állítják vizsgálataik alapján amerikai kutatók.

A Health Psychology című szakfolyóiratban hétfőn ismertetett tanulmányba 28 erősen dohányzó felnőttet vontak be. A résztvevőknek a cigarettáról való leszokást népszerűsítő kisfilmeket vetítettek le, közben pedig mágneses rezonanciás képalkotó eljárás (MRI) segítségével követték nyomon agyi aktivitásukat.
A résztvevők minden egyes kampányfilm után szóban is beszámoltak leszokási szándékuk erősségéről, illetve arról, mennyire bíznak leszokásuk sikerében. A kutatók egy hónap elteltével ellenőrizték, hogy miként változtak a vizsgálatba bevont emberek dohányzási szokásai. Megállapították, hogy azok, akiknél az MRI-vizsgálat aktivitást mutatott a középső prefrontális kéregben a filmnézés közben, jelentősen nagyobb eséllyel csökkentették dohányzásukat, függetlenül attól, mit vallottak korábban szándékaikról vagy elszánásuk erősségéről.
A Michigani Egyetem kutatói úgy vélik, módszerükkel nagyobb eséllyel jelezhető előre, mely hirdetések, kampányfilmek segíthetik hatékonyan a dohányzásról való leszokást.

Ajánlott tartalom

Karcsúsít a JYSK: évi több tonna alumíniumot és több mint 40 konténert spórolnak meg

Változás jön a JYSK bizonyos termékeinél: a dán vállalatnál a paplanokat ezentúl máshogyan csomagolják, ezzel annyit helyet spórolnak meg, hogy évente több mint 40 konténerrel kevesebbet használnak majd. A kerti székekről pedig eltűnik egy alumínium díszítő elem, amivel évente 22 tonnával csökken a felhasznált alumínium mennyisége.