Áder: a vízgazdálkodásban is el kell érni a szemléletváltást

A budapesti Víz-világtalálkozón a vízgazdálkodásban is el kell érni azt a szemléletváltást, amelyet a párizsi klímacsúcs eredményezett az éghajlatváltozás kezelésében – emelte ki Áder János köztársasági elnök a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában pénteken reggel.

Az államfő elmondta: a párizsi klímacsúcs óta mindenki evidenciaként beszél a klímaváltozásról. A jövő heti budapesti víz-világtalálkozón egy ehhez hasonló áttörést szeretnének elérni, hogy vízről úgy beszéljenek, mint a legfontosabb, de egyben legveszélyeztetettebb erőforrásról – hangsúlyozta. Felidézte: a 3 évvel ezelőtt rendezett budapesti víz-világtalálkozó fő célja az volt, hogy jövőképet vázoljanak fel és segítséget nyújtsanak ahhoz, hogy az ENSZ által elfogadandó fenntartható fejlődési célok keretében a víz a kitüntetett szerepet kapjon. Ezt sikerült is elérni, s már a vízzel kapcsolatos kérdéseket egyenrangúan kezelik olyan ügyekkel, mint például a szegénység felszámolása vagy a nők helyzetének javítása. Az Áder János fővédnökségével, a magyar kormány által a Víz Világtanáccsal együttműködésben szervezett eseményt, a hozzá kapcsolódó tematikus fórumokat és Vízipari Szakkiállítást november 28. és 30. között tartják a Millenáris parkban.

A konferenciára meghívták a víz, a szanitáció – a vízhigiénia – és a fenntartható vízgazdálkodás témaköreivel foglalkozó ENSZ-intézményeket és más szakmai nemzetközi szervezeteket, továbbá a politika, az üzleti és a tudományos élet képviselőit. Az esemény célja, hogy összekapcsolja a politikai döntéshozatali folyamatokat a tőke, a tudás, a technológia által kínált megoldási lehetőségekkel és a kulcsszerepet játszó civil szférával, továbbá, hogy inspirálja a 2015-2030 közötti időszakra elfogadott fenntartható fejlesztési célok, és a párizsi klímamegállapodás vízgazdálkodási vonatkozásainak gyakorlati megvalósítását, valamint segítse az ezekhez szükséges intézményrendszeri reformokat.

Az államfő a Kossuth Rádióban elmondta: a jövő heti világtalálkozóra nagy az érdeklődés: 111 ország, ebből 35 ország miniszterelnöki vagy miniszteri szintű képviselettel vesz részt. Továbbá kilenc fejlesztési bank és két nagy világszervezet (az ENSZ és a világbank) képviselői. A három évvel ezelőtt szintén Budapesten tartott világtalálkozóhoz képest csaknem megduplázódott a résztvevők száma, akkor 1100 voltak, most kétezer embert várnak – fejtette ki az államfő, megjegyezve: idén még többen érdeklődtek, de a helyszűke miatt nem tudnak mindenkit fogadni. Áder János kiemelte: szakemberek szerint – figyelembe véve a népességnövekedést, az eddigi vízhasználatot, s annak növekedését (lakossági, ipari és mezőgazdasági szinten) – ha folytatódik ez a tendencia és nem változtatunk az eddigi felelőtlen vízzel való bánásmódon, akkor az a további fejlődés gátját képezi, s 15-20 év múlva a vízválság is bekövetkezhet.

Az államfő elmondta: a háromnapos budapesti rendezvényen panelbeszélgetéseken megvitatják többek között, hogyan lehet mindenkinek biztosítani a biztonságos vízszolgáltatást, s miként lehet javítani a vízfelhasználás hatékonyságát. A rendezvényhez kapcsolódó kiállításon bemutatnak számos, zömében magyar innovációt. A víz-világtalálkozót szerdán záródokumentumot is elfogadnak.

Ajánlott tartalom

Feleslegessé vált mobiltelefonokat gyűjt az Auchan

Az Auchan Magyarország is csatlakozik ahhoz az akcióhoz, amelynek célja, hogy minél több, már nem használt mobilkészüléket, GPS-t, tabletet és ezekhez használt töltőt, kábelt gyűjtsenek vissza a magyar háztartásokból, elősegítve ezzel a körforgásos gazdaságot - közölte a vállalat hétfőn az MTI-vel.