A zöldenergia 10 legfontosabb száma 2013-ban

A megújuló energia egyrészt szükségszerűség, másrészt pedig hatalmas üzlet. Azt, hogy évről évre exponenciálisan fejlődik, az utóbbinak köszönheti. Íme egy pillanatfelvétel: itt tartunk most.

Az alábbi számok két dolgot mutatnak meg világosan: egyrészt, hogy a megújuló energia hihetetlen iramban fejlődik, másrészt pedig azt, hogy még rengeteget kell fejlődnie a következő években. Nézzük tehát azokat a számokat, amik leginkább kifejezik a mostani állapotot, írja az uzletresz.hu.

4 perc

Az USÁ-ban ennyi időnként helyeznek üzembe egy-egy újabb napelemes rendszert. 2006-ban ez az adat 80 perc volt, két év múlva pedig az előzetes várakozások szerint 80 másodperc lesz. Ja, az USA ugyanennyi idő alatt mintegy 48,000 tonna szén-dioxidot bocsát ki. Upsz!

100 Gigawatt

2011-ben a világ napelemes rendszerei 50 Gigawattnyi energiát termeltek. Idén átléptük a 100 Gigawattos határt, és 2015 második felére a szakértők szerint elérjük a 200 Gigawattot is. Paks, ha jól számolom 2.

2,5 év

A világ napelemes rendszereinek kétharmadát az elmúlt 2,5 évben helyezték üzembe. Ja, ahhoz, hogy a 2011-es 50 Gigawattot elérjük, 40 évnyi fejlődés kellett. Ez körülbelül összefoglalja, hogy mennyire meredek a növekedés.

10 Gigawatt

Amerika idén lépte át a 10 Gigawattos határt, amit rajta kívül eddig három ország ugrott meg. Sose találnád ki, hogy melyikek: Németország, Japán és Kína.

Az USÁ-ban egyébként idén csak a harmadik negyedévben 930 Megawattnyi naperőművet üzemeltek be, és abban reménykednek, hogy jövőre több új napelemet raknak le, mint a németek.

51%

A világ azon helyein, ahol normálisan működnek a dolgok, a napenergia még mindig jelentős állami támogatásokat élvez. Kaliforniában azonban azt figyelték meg, hogy a támogatások jelentősége csökkenni kezdett: a magáncélú napelemek 51 százalékát önerőből telepítették. A szakértők szerint ez trendforduló.

78 forint

A kínai gyártási technológiáknak köszönhetően a napelemes technológiák ára 2010 óta kevesebb, mint a felére csökkent, és egy előrejelzés szerint a kínaiak jó úton járnak, hogy olyan rendszereket készítsenek, amik wattonként 78 forintba (0.36 dollárba) kerülnek. Jó, ez még beletelik néhány évbe, de a céldátum nem olyan távoli: 2017.

59%

Ebben az évben kétszer is előfordult, hogy Németország áramtermelésének 59 százalékát a szél- és naperőművek adták. Ez persze mindkétszer napközben fordult elő, de egész napos átlagban is körülbelül 30 százalék körüli értéket hoznak a német megújuló energiaforrások. A szakértők örömmel konstatálták, hogy a hálózat ezekben a csúcsidőszakokban sem robbant fel, hanem bírta a terhelést.

1/3

Ennyivel csökkent a piaci értéke Németország első számú hagyományos energia-előállítójának, az RWE-nek az elmúlt három évben. Az RWE egy kicsit későn ébredt, és idén ősszel jelentette be, hogy a megújuló energiaforrások felhasználásának „élharcosa” lesz.

2/3

Egy napelem telepítési költségeinek kétharmada az, ami nem magára az eszközre, hanem a járulékos költségekre (engedélyek, munkadíj, szállítás) megy el.  Ez az arány 2011 óta a másfélszeresére nőtt, hiszen annyival olcsóbbak lettek maguk az eszközök.

25%

Egy felmérés szerint az USÁ-ban lévő háztetőknek mindössze egynegyede alkalmas arra, hogy napelemet helyezzenek rá. Ez a felismerés egyre inkább fókuszba helyezi azokat a közösségi vagy crowdsourcing megoldásokat, amik korábban teljesen ismeretlenek voltak. Persze ahhoz, hogy ezek valóban elterjedjenek, rengeteg szabályozást meg kell változtatni, de a szakértők szerint a piaci potenciál hatalmas, ezért nagyon is megérné foglalkozni ezzel a kérdéssel.

Ajánlott tartalom

Ismét lehet pályázni a napelemes támogatásra

Az elutasított pályázatok hátterében téves feltételezés állt, miszerint az adószámmal rendelkező magánszemélyek által megjelölt ingatlanokban gazdasági tevékenység zajlik. A bejelentés azután történt, hogy sorra utasították el az ilyen pályázatokat, ellentétben a kiírásban foglaltakkal.