Országszerte színes programokkal, kiállításokkal, nyílt napokkal várják az érdeklődőket a víz világnapja (március 22.) alkalmából.

A víz világnapja: rendezvények országszerte

Országszerte színes programokkal, kiállításokkal, nyílt napokkal várják az érdeklődőket a víz világnapja (március 22.) alkalmából.

Az elmúlt évhez hasonlóan a Fővárosi Vízművek és a Fővárosi Állat- és Növénykert közös rendezvényt tart a Városligetben. A két intézmény szombaton és vasárnap “mulatságcseppekkel” várja a kicsiket és nagyokat az állatkerti helyszínekre. A folyamatosan gördülő programokban lesznek olyan játékos, ismeretterjesztő foglalkozások, mint víz-íz teszt, vízlábnyom mérés, fess a vízzel vagy víz-IQ felmérés. A tartalmas programot elefántetetés teszi még látványosabbá. A 14 év alatti gyerekek ezen a hét végén ingyenesen léphetnek be az állatkertbe, de a felnőttek is 15 százalékkal kevesebbet fizetnek a jegyekért – közölte Szabó Regina közönségszolgálati referens kedden az MTI-vel.
A Fővárosi Vízművek csütörtökön és pénteken nyílt napot tart a Gellérthegy gyomrában lévő Gruber József víztárolóban, ahova előzetes bejelentést követően reggel 9 és 16 óra között várják az iskolás csoportokat. A Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. a Széchenyi, a Gellért, valamint a Király fürdőkben változatos programokkal, kiállításokkal várja a gyógyvizek szerelmeseit, a Széchenyi, a Dandár, a Lukács, és a Rudas fürdőkben ivóvizet kóstolhatnak a látogatók.

A Fővárosi Csatornázási Művek Zrt. szerdán és csütörtökön nyílt napokat tart az Észak-pesti Szennyvíztisztító Telepen. A nyílt napokon 1200 tanuló ismerkedik meg a telepek működésével és a fontos környezetvédelmi tudnivalókkal. A Budapesti Központi Szennyvíztisztító Telep is megnyitja kapuit a nagyközönség előtt. Csütörtökön nyílt nap keretében szakemberek mutatják be a csepeli szennyvíztisztító telep működését. Az esztergomi Duna Múzeum pénteken a globális vízhiány okait elemző képes bemutatókkal, vizes kísérletekkel és régi vizes mesterségek megismertetéssel várja az érdeklődőket. Az egész napos, ingyenes programot makettek kiállítása, animációs film bemutatása egészíti ki. Zalaváron a Várszigeten lévő Kis-Balaton Ház csütörtökön egész nap ingyenesen látogatható kiállításaival áll az érdeklődők rendelkezésére. A látogatók megismerhetik a Kis-Balaton és környékének múltját, történetét, a térség tájait, természeti értékeit és néprajzát, valamint a Kis-Balaton Vízvédelmi Rendszer működését és annak a Balaton vízminőségében betöltött szerepét.

Gyöngyösön a Mátra Múzeumban játékos foglalkozásra és egy tó körüli sétára hívják az óvodás csoportokat, majd 13 órától a város iskoláinak alsó tagozatos diákjai részére szerveznek tudáson és ügyességen alapuló vetélkedőt. Tári Csabáné, a múzeum tárlatvezetője elmondta, hogy a résztvevők belépése ingyenes. Az ENSZ-közgyűlés az 1992-es dublini környezetvédelmi világkonferencia javaslatára döntött a víz világnapja megtartásáról. A Föld vízkészletének kevesebb mint 3 százaléka édesvíz, s ennek is csak tizede vehető közvetlenül igénybe, a többi sarki jégsapkákba, gleccserekbe van zárva. Több mint egymilliárd ember nem jut egészséges és elegendő ivóvízhez, az Egészségügyi Világszervezet, a WHO becslése szerint a fejlődő országokban valamennyi betegség 80 százaléka és évente kétmillió idő előtti halál a szennyezett vízre vezethető vissza. Az ENSZ Közgyűlése a 2005-2015 közötti időszakot a “Víz az életért” cselekvés nemzetközi évtizedének nyilvánította, célul tűzve ki, hogy a tiszta vizet nélkülöző fejlődő világbeli lakosság több mint fele rendes ivóvízhez juthasson. Az idei rendezvénysorozat mottója: “Víz- és élelmiszerbiztonság”.

Ajánlott tartalom

Stílus és funkció – Antikolt térkövek a kerttervezésben

A kertek tervezése során a növények telepítésén van a legfőbb hangsúly, de a térkövek jól átgondolt alkalmazása is számtalan lehetőséget nyújthat. Olyan lehetőségeket rejtenek, amelyekkel megújíthatjuk kerti élettereink megjelenését, és egységes stílusban, új funkciókkal bővíthetjük a környezetet.