A világ legnagyobb biomassza erőműve épül

A francia energiaipari óriás, a GdF a világ legnagyobb biomassza erőművének megépítését tervezi a Lengyelországi Polaniecben. Az erőművet 2012 végén adhatják át – közölte a GdF lengyelországi vezérigazgató-helyettese, Robert Zadora kedden.

Zadora elmondta: novemberben leállítják a helyszínen üzemelő 225 megawatt kapacitású szénerőművet, hogy a helyén építsék meg az 205 megawatt kapacitású zöld erőművet. A vállalatvezető reményét fejezte ki, hogy az építkezés 2012 szeptemberében befejeződik, és december 31-ig rákapcsolhatják a lengyel energiahálózatra. A GdF tájékoztatása szerint az üzemben évi 1 millió tonna biomasszát dolgoznak majd fel, és évi 1,2 terawattóra (Twh) mennyiségű áramot termelnek. A társaság a szélerőmű-kapacitásainak bővítésével együttesen 2013-ra mintegy 1,5-2,0 terawattórával bővíti lengyelországi megújulóenergia-kapacitásait. A GdF további gáz- és széntüzelésű erőművek építését is kilátásba helyezte, ám azok megvalósulását az EU kibocsátás-kereskedelmi rendszer tervezett kvótacsökkentésétől tette függővé. Lengyelország energiatermelésének mintegy 90 százalékát szénerőművek biztosítják. Az ország nagy kihívások elé néz, amennyiben teljesíteni kívánja az EU szigorú környezetvédelmi és szén-dioxid-kibocsátási előírásait.

Ajánlott tartalom

Jó hír annak, aki napelemes állami támogatásra pályázna idén

A kormány tervei szerint még az idén pályázatot hirdet azoknak, akik korábban háztartási méretű napelemes kiserőművet telepítettek és most szeretnének energiatárolót is feltenni.