A világ első tisztán elektromos kamionja

Bár az elektromos autókról a legtöbben a Teslára asszociálunk (amiben a cég úttörő szerepe mellett persze Elon Musk cégvezér sajátos karakterének sem elenyésző a szerepe), egyre több nagy múltú gyártó fektet komoly pénzeket és energiát ennek a területnek a fejlesztésébe.

Csak a héten már az Audi is bejelentett három új elektromos modellt, szerdán pedig a Daimler mutatta be a világ első, teljesen elektromos kamionját, a Mercedes-Benz Urban eTruck nevű kamiont. Ezzel a Daimler lett az első cég, amelynek sikerült valóban működő modellel előállni. Musk cége is múlt héten jelentette be – a mesterterve részeként – a maga Tesla Semi nevű elektromos kamionját, de az még csak a tervezőasztalon létezik. A kamionok Teslájaként emlegetett Nikola saját versenyzője, a Nikola One már előre egy rakat pénzt hozott a cégnek előrendelésekből, az viszont vegyes hajtású, vagyis nem teljesen elektromos.

Maga a Mercedes-kamion neve sokat el is árul arról, mire szánják: a  26 tonnás teherbírású  Urban eTruck egyelőre csak  200 kilométert tud egyszerre megtenni, így elsősorban városi áruszállításra lehet alkalmas. Sorozatgyártást viszont csak a következő évtized elejére tervez belőle a Daimler, megvárnák, amíg olcsóbbak és hatékonyabbak lesz az akkuk – ami felé a rivális Tesla épp a héten lépett nagyot a Gigafactory nevű óriási akkugyára részleges megnyitásával.

forrás: index.hu

Ajánlott tartalom

A Volánbusz 20 új elektromos autóbuszt szerezhet be

A Volánbusz 20 darab új elektromos autóbusz beszerzésére és a kapcsolódó töltő-infrastruktúra kiépítésére nyújthat be támogatási kérelmet a HUMDA Zrt. kiírására, és megjelent a járművek beszerzésére vonatkozó feltételes közbeszerzési eljárás ajánlattételi felhívása is - közölte a közlekedési társaság csütörtökön az MTI-vel.