A vihar nehezén már túl van az USA

A viharrá szelídülő Irén lassan elhagyja New Yorkot, ahol a hatalmas eső és a kiöntő folyók, illetve az óceán miatt több városrész víz alatt van.

Manhattan környékén több mint két méteres hullámok, Queen’s-ben özönvízszerű áradás nehezíti a közlekedést. A délebbre fekvő államokban azonban már nincs vihar és a károk felmérését is megkezdték. Az Egyesült Államok keleti partvidéke túl van a legrosszabbon, amit a hurrikánból trópusi viharrá visszaminősített Irén hurrikán okozhatott – jelentette ki vasárnap Janet Napolitano amerikai belbiztonsági miniszter. A több mint 800 kilométeres szélességben vonuló már Új-Anglia és Kanada keleti partvidéke felé halad, eddigi útja során azonban négy államban összesen 15 ember, köztük két gyerek halálát okozta.

 
Az áldozatok közül hatan Észak-Karolinában vesztették életüket, négyen Virginiában haltak meg a rájuk dőlő fák miatt. Egy marylandi asszonyt szintén a házára dőlő fa ölt meg, egy 55 éves szürföző pedig Florida partjainál tűnt el. Connecticut-ban egy, New Jersey-ben két ember halt meg. A lakosságot a hatóságok arra kérték: ne hagyják el házaikat, írja a CNN. Napolitano hangsúlyozta, hogy a vihart megelőző elővigyázatossági intézkedések jelentősen csökkentették az emberveszteséget. A miniszter ugyanakkor figyelmeztetett rá, hogy a megáradt folyók továbbra is életveszélyesek. A miniszter szerint a kormány legfontosabb üzenete a keleti part lakói számára továbbra is az, hogy “még nem értünk ki az erdőből”.

 
Elöntötte a víz az utcákat
A szakadó eső helyi idő szerint reggel kilenckor érkezett meg New Yorkba, ahol az utcákon özönvízszerű áradás alakult ki, írja a BBC. A széllökések sebessége továbbra is meghaladhatja az óránkénti 100 kilométert, New Jerseyből és az új-angliai területekről áradásokról érkeztek jelentések. New Jerseyben a víz fákat döntött ki és elöntötte az utcákat, rengeteg embert költöztettek ki ideiglenesen. Manhattanben több mint két méter magas hullámokkal öntött ki a Hudson folyó, a víz pedig a kikötőtől a Battery parkig borítja az utcákat. New York Queen’s nevű városrészét is elöntötte az óceán. A Wall Streeten homokzsákokkal torlaszolták el a metró lejáratait. New Yorkban a legfőbb gond az áram hiánya, a BBC szerint még mindig több millió háztartásban nincs áram.

 
Máshol már elült a vihar
A délebbre fekvő államokban a hatóságok megkezdték a károk felmérését. “Vasárnap reggel az utakat letört ágak borították, kevesen közlekedtek az utakon, de a kisebb élelmiszerboltok már nyitva tartottak” – írta egyik kint élő olvasónk.

 
A teljes cikk itt olvasható.

Ajánlott tartalom

Zöld színnel a fenntarthatóságért és a tudatosabb döntésekért

Egyedi zöld színt vezet be termékein a kulacsokat és Microdrinkeket forgalmazó Waterdrop vállalat. A feltűnő, élénk színnel a vállalat kifejezi elköteleződését a környezetvédelem és fenntarthatóság mellett, és egyben szeretné felhívni a figyelmet a környezettudatosabb életmód fontosságára, és a választás lehetőségére.