A tiszta energiába ömlik a tőke

A nap és a szél továbbra is dacol a gravitációval. A megújuló energiák ugyanis az általános energiapiaci árfolyamcsökkenésekkel szemben az elmúlt egy évben nemcsak rekord mértékű tőkét volt képes bevonni, de a kapacitásbővülés is nagyobb volt, mint eddig bármikor.

Újabb rekord évet zártak a megújuló energiák, mivel összesen 329 milliárd dollár értékű befektetést vonzottak, amely 121 gigawatt mértékű hozzáadott kapacitást jelent a világnak – derül ki a Bloombeg New Energy Finance által csütörtökön közzétett adatokból. A befektetések így 4 százalékkal haladták meg a 2014-es 315,9 milliárdos szintet, és 3 százalékkal lekörözték a 2011-ben felállított legutóbbi rekordot.

Mindez szembement a várakozásokkal, mivel az olaj, a szén és a földgáz több mint 18 hónapos esése egy évtizede nem látott alacsony árakhoz vezetett. Sokan tehát arra számítottak, hogy a megújuló energiák piacán is hasonló trend uralkodik majd el, de

ennek éppen az ellenkezője következett be.

Átalakuló világ

Ráadásul egy másik ok is volt, amely miatt többen a tiszta energiába irányuló befektetések csökkenésére számítottak: Európa. A befektetések egykori éllovasának számító Európában ugyanis a gazdasági stagnálás miatt 58,51 milliárd dollárra csökkent a területre érkező beruházások összege. Ilyen alacsony értéket pedig 2006 óta nem tapasztaltak.

Kína azonban beelőzött, és felváltotta az öreg kontinenset a megújulók hajtóerejeként. A világ második legnagyobb gazdasága ugyanis rekord mértékű, mintegy 111 milliárd dollárt költött tiszta energia infrastruktúrára az elmúlt évben. Ez pedig 17 százalékkal volt több mint egy esztendővel korábban. Egyben majdnem akkora mérték, mint az amerikai és az európai kiadások együttvéve.

Az USA-ban egyébként 2015-ben 7,5 százalékkal 56 milliárd dollárra emelkedtek a megújuló energiákba irányuló költések. Ez pedig a legmagasabb számnak minősül a 2011-es fiskális stimulus csúcsa óta.

A „kicsik” is beszállnak

A legnagyobb meglepetést mindazonáltal az okozta, hogy

a kisebb országok felől erősen megélénkültek a befektetések,

miközben általában még csak meg sem szoktak jelenni a grafikonokon. A tavalyi teljesítményével azonban most India és Brazília és belehúzott. Az előbbiből 10,49, míg az utóbbiból 7,47 milliárd dollárnyi tőke áramlott a megújuló energiákhoz.

A teljes cikk itt olvasható.

Ajánlott tartalom

A zöldenergia a jövő a gazdaságban, az iparban és a közlekedésben is

A zöldenergia a magyar gazdaság jövője a háztartásokban, a közlekedésben és az iparban egyaránt - mondta a HUMDA Magyar Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. igazgatósági elnöke vasárnap a társaság Facebook-oldalára feltöltött videóban.